Csoboci Creative Commons License 2011.12.05 0 0 8854

Sziasztok kedves fórumozók!

Egy éve kutatom a családnevem eredetét, ami talán nem nagy idő, de annál több ellentmondás jelentkezett az elméleteimben. Föladom nektek a leckét a nevemmel, de ahogy olvastam már az első oldaltól a hozzászólásokat a topicban, nagy szakmai tudással rendelkeztek és nagyon örülök, hogy ilyen segítségre találtam.

A név tehát a: Szurcsik

Több elméletem is napvilágot látott a névvel kapcsolatban. Az első a délszláv eredet volt, azon belül is a szerb. Aztán miután átolvastam több szerb családnevet tartalmazó névlistát, illetve felelevenítettem ismereteimet, kizártnak tartottam. (Szintén ellene szól, hogy a család régi, katolikus vallású család, illetve ameddig a generációs emlékezet visszanyúlik, tehát mondhatom, a család vallási gyökere római katolikus, ami kizárja a szerb (ortodox) elméletet.)
De férre téve minden mást az etimológián kívül, nem véltem felfedezni semmiféle közös vonást egyetlen egy szerb névvel, sem tipikus szerb családnevekkel, sem pedig általános jelentésű szerb szavakkal, tehát nyelvészetileg egyáltalán nem passzol a szerb nyelvbe. (Jaksity, Bajity, Uglesity, Drobilics, Mamuzsics, Milutinović, Mitrić és a többi...)

Ami viszont döntött a kizárásban az a -csik kicsinyítőképző, amiről talán túlzás nélkül mondhatom, tipikus cseh/szlovák képző a családnevekben.

A másik érv, ami a délszláv, azon belül is a horvát eredet mellett szólt az az, hogy dél-alföldi vagyok, 20km-re a határtól, Mohács közelében. Viszont a horvátban sem találtam hasonló felépítésű családnevet és legfőbb ellenérvként itt is a -csik (vagy -csík, -čík) képzőt tudom felhozni. Ismerek Mohácson sok sokac és horvát nevet, így a Jaksity, Filákovity, Kovách, Késics, Kersics, Szerletics, Aladics, Iloskics stb., így nyelvészetileg ettől az elmélettől is elpártoltam, de átolvastam egyéb horvát névlistákat is. Elvonatkoztatva az etimológiától, errefelé nem ismerek olyan délszláv nevű családot, aki a generációs emlékezetében ne tudná, hogy honnan ered (hiszen Mohácson elevenen élnek a délszláv hagyományok). Kerestem a "sur" és a "sor" előtagot szerb és horvát szótárakban, de nem nem találtam megfelelő szót és fordítást (cseh/szlovák szótárban úgyszintén), úgy gondolom tehát, hogy a kérdés nagyobb szakmai tudást igényel. A nevet tehát megtaláltam Szorcsik formában is különböző területeken, ami pedig már átnyúlik a szlovák dialektusba, a mai Szlovákia részeire. Viszont a Szurcsik forma megtalálható a Nyírségben szintén, illetve egyéb északi területeken is, az mellett, hogy itt Délen is megtalálható.

A legutóbbi feltevésem tehát a tót, vagy cseh/szlovák eredet. Ami formailag és nyelvészetileg teljesen megfelel tehát. Hallottam már több -csik képzős családnevet, amik után rendszerint utánanéztem és mind egy, illetve két nyelvterületre vezettek: Szlovákiába és esetleg cseh területekre. Ilyen a Majercik, Gabčík, Gyurcsik, Bačik, Benčík, Mesiačik(?). De viszont a nevet nem találom semmiféle cseh vagy szlovák forrásban sem.
Elképzelhetőnek tartom, hogy a családnevet viselők, valamikor a XVIII. század közepén vándoroltak le az északi területekről.

Az sem kizárt azonban, hogy a név egy eltorzult, átalakult szerb/horvát alak. Foggalmam sincs.

Mindhárom feltevés mellett szólnak illetve ellen szólnak érvek. Amit valószínűnek tartok az a szlovák vagy a horvát, de ha kiderülne, hogy szerb, azon se lepődnék meg, hiszen nem vagyok etimológus, egyedül a -csik képző bánatná a fantáziámat és nem tudnám mire vélni.

Ha esetleg tudnátok segíteni, vagy leírnátok a véleményeteket, azt nagyon megköszönném. Szerintem érdekes lehet a végeredmény, de az sem kizárt, hogy hamar eldöntitek melyik a valós állítás. Előre is köszönöm!