Hungarofil Creative Commons License 2011.12.04 0 0 6343

Imádom a matekot. És imádom ahogy néhányan hivalkodnak matek tudásukkal. Az a baj a mai oktatással, hogy kőbe vésett valóságként oktat olyan dolgokat is, amelyek bizonyítva vannak, és olyanokat is amelyeket csak bizonyítottnak tekintenek... A másik hibája, hogy valaki okosnak hiszi magát attól hogy megtanul már bizonyított dolgokat, és azt hiszi mennyire ért hozzá. Ez minden tudomány területén így van. Sajnos minden tudomány képvislői közül max 1%, akinek van is sütnivalója, a többi csak bemagolt pár -mások által leírt, és többé-kevésbé bizonyított- tételt. Általában az az 1% nem hangoztatja a tudását, mivel minden tudás bizonytalan, és ezt ők tudják a legjobban (hiszen hányszor bebizonyosodott már egy-egy kőbe vésett, bizonyítottnak vélt állításról, hogy inkább hamis mint igaz).

 

Néhány kérdés azoknak, akik itt hivalkodnak nagy matematikai hozzáállásukkal:

 

1.: Szerintetek a pitagorasz-tétel -Pitagorasz általi- bizonyítása előtt hányan voltak olyanok, akiket kiröhögtek amikor azt mondták hogy összefüggést vélnek felfedezni a befogók és az átló hosszai között?

 

2.: Szerintetek miután kitalálták pl a Rulettet (azért írom ezt, mert ez pont eléggé, de nem túlságosan régi játék ahhoz, hogy viszonylag jól nyomon követhetők legyenek a fejlődési fázisai), mennyi időbe telt, amíg rájöttek hogy duplázós, triplázós, stb esélyekkel taktikusan játszva, folyamatosan nyerni lehet, szinte bárminemű kockázat nélkül, és szükségessé vált limitek bevezetése, illetve az efajta játék korlátozása az asztaloknál (a kaszinótulajdonosi csalásoktól eltekintve)?

 

3.: Szerintetek bizonyítva van az a tétel, amire mindannyian hivatkoztok, miszerint két egymás után lévő KENÓ húzás teljesen független lenne egymástól? Mert a képletek amiket itt folyamatosan írtok bizonyításként, feltételként tartalmazzák, hogy két egymás utáni alkalmazás esetén csak akkor használhatók, ha teljesen független egymástól a két esemény?

 

4.: A 3-ashoz kapcsolódóan: ha most valaki a fegyvert a fejetekhez tartaná, és azt mondaná, hogy lelő, ha nem teszitek fel minden vagyonotokat egy KENÓ-ra (mondjuk 10-esre), akkor csak megadnátok 10 tetszőleges számot (amennyiben elfogadjátok az események egymástól való függetlenségét, akkor ugyebár ezt kéne választani), vagy megpróbálnátok okoskodni?

 

Ha a 4-esben az utóbbi a válasz, akkor igazi matematikusok vagytok, nem veszitek bizonyítottnak azt hogy két vagy több egymás utáni KENÓ-húzás teljesen független lenne egymástól (ami egyébként még nem is volt soha bebizonyítva), és elfogadjátok, amit a szerencsejátékosok itteni egyik fajtája: hogy okoskodással igenis közelebb lehet jutni a megoldáshoz.