![](https://img.index.hu/imgfrm/8/5/5/6/THM_0009548556.jpg)
Na jó, itt van a házi zsírkészítés "leg-vegább" módja :-)))
(Attól "vega" - hogy így valóban egy szálat sem égetjük el a zsírt... csak annyi hőt vesz fel, amennyi épp elég az olvadásához.
Ugyanez kövér-tüzön, lábasban... hááát, azt inkább ne feszegessük.)
Szóval ő a felkockázott zsírszalonna egy jénai tálban. Ez kb. 2 kiló, ami itt látszik.
![](https://img.index.hu/imgfrm/8/5/6/1/THM_0009548561.jpg)
Ugyanez - de már a mikróban.
Itt csak az a fontos, hogy ne a saját fedőjét használjuk, hanem egy sima tányért - ahogy a képen van.
Itt aztán adjunk neki csutka-hangerőn vagy 20 percet....
![](https://img.index.hu/imgfrm/8/5/6/3/THM_0009548563.jpg)
...és ez lesz belőle. Közben figyelgetni (nyitogatni) kell ám, hogy csak a megfelelő színig barnuljon a tepertő.
A világos őzbarna az ideális.
Előnyös, (de nem elhagyhatatlan) a krumplinyomó - mert azzal...
![](https://img.index.hu/imgfrm/8/5/6/9/THM_0009548569.jpg)
....csont-száraz, kenyér nélkül is kajálható, illatos tepertőhöz jutunk - és nem utolsó sorban, maximális mennyiségű, kristálytiszta zsírhoz is.
Én állítom, hogy ez a zsiradék összemérhetetlenül egészségesebb és természetesebb - mint a százmilliókért orrba-szájba reklámozott, "ÉT-olajnak" nevezett, vegyipari hulladék.
Jaa: Akciós zsírszalonnával van, hogy még olcsóbb is annál - de ha a méregdrága tepertőt is hozzászámoljuk, akkor feltétlenül..
Apropó: mikor ettetek utoljára házi-zsírral megkent kenyeret - paprikával megszórrva, kis lilahagymával a forró citromos-tea mellé?
Na azért!
U.I. Sajnos, a hófehér, "bóti-zsírok" zöme nem így készül - vagyis nem olvasztva - hanem hidegen préselik ki a zsírszalonnát - a maradék szövetet meg a felvágottakba keverik be.
Azt a fajtát azért nem tudom jószívvel ajánlani - az egy másik műfaj.
.