comix1976 Creative Commons License 2011.11.07 0 0 38336

Oroszlány - Ófalu - Várdomb (FOLYTATÁS TEGNAPRÓL)

 

 

A szájhagyomány szerint a falu első háza a Rajtsány porta, amely a vártorony helyén épült. Telkén nyílás volt, mely egy alagútba torkollott. A másik adatközlő szerint kiszáradt kút van ott, melynek falából alagút nyílik. Ezen alagút Majkhoz és Vitányvárhoz vezet.

 

Ugyanezen a telken 1912-ben kút készült, 10-15 méterre az említett lejárótól. Akkor Pálfy János és Rajcsány Krisztina lakták a házat. Ifjú Lacó Károly (a kútásó 12 éves fia, aki szintén kútásó volt) éppen ott volt , amikor 3-4 méteres mélységben ismét egy alagútat fedeztek fel, ez azonban nem Majk felé hanem épp az ellenkező irányba mutatott. Pálfy és sógora, Rajcsány Sámuel, meg az ifjú Lacó le is másztak, be is mentek vagy 3 méternyire, de ott már sajnos be volt omolva.

 

 

A várdomb déli oldalán szintén van hasadék két helyen is. A Burgai és Kis utcai (Béke utca) hasadékról az a legenda tartja, hogy éjfélkor egy fej nélküli páncélos vitéz ugrik elő onnan, de kakasszóra eltűnik. (Kincset őriz)

Érdekes egybeesés, hogy az 1912-ben talált nyílás éppen ennek a hasadéknak az irányába vezet.

Borovszky Sámuel feljegyezte, hogy Rajcsány csizmadia mester pinceépítés alkalmával sírboltra akadt, ahol az ott talált kincsen kívül egy holttestre is akadt.

1840-ben nagyobb pénzleletre bukkantak szintén pinceásás közben közel a Rajcsány féle portához.

A csendőrök meg is jelentek, gondolván, hogy ez valami betyárok pénze lehet, de igen meglepődtek amikor látták, hogy igen régi érméket találtak.

 

 

A várdombot a középkorban igen nehezen lehetett megközelíteni, Észak, dél , és nyugat felöl, a mocsarak valamint a déli oldal meredeksége miatt.

Sőt nyugatról egy vízmosásos szakadék állta útját a rossz szándékkal érkező idegeneknek. Ez volt a Vymola, amely (szláv nyelven vízmosásos szakadékot jelent) északról délkeletre húzodó sziklahasadék volt, és pont az Alkotmány út területén volt a legmélyebb.

A dombról É-ÉK-re ellátni Majk és Vitány irányába, a Keleti bejárat egyenesen a Csáki vár felé visz, D-DNY irányába pedig Gerencsérfalva és Szentkereszt környékét lehetett látni.