tomikut.hu Creative Commons License 2011.11.04 0 0 72

Szia!

Az előbb volt egy jó hosszú írásom, de elszállt...! :-(

 

Szóval több rendszer létezik, van a nyitott (vízkivétel, visszapréselés), zárt (szonda fúrása), levegős.

 

A nyitott rendszer előnye a primer oldalon, ha nincs túl mélyen a talajvíz akkor olcsón megoldható a víz kivétele, és a visszasajtolás. A buktatója az, hogy a felszín közeli vize sok esetben vasat, és mangánt tartalmaznak, ami pedig a rendszerben (hőcserélő), valamint a visszapréselő kútban is galibákat okoz! A vas, illetve a mangánoxid kiválik, és a visszaprédelő kutak szűrőjét eltömíti, majd pedig a vízadó réteget is! Most javítottuk egy 4 éves rendszert, már egyszer volt egy árvíz a pincében (mert ott vannak a kutak), és most is a szomszéd pincéje már ázott a megemelkedett talajvízszint miatt! A tervező, kivitelező, és a tulajdonosi kör most fog összeülni, hogy miként legyen tovább, mert a kivitelezésnél a kutak fúrása akkor történt meg amikor már a rendszer készen volt, és akkor nem vettek vízmintát! Több megkeresés volt ilyen ügyben az elmúlt időben...!

Javaslom a rendszer papírozása előtt egy engedélyes kutat fúrni, akkreditált laborral megcsináltatni a vízmintavételt, és akkor a tervező, ill. a kivitelező nyilatkozzon, hogy erre a vízminőségre a renddszert rá lehet-e telepíteni!!!??? -vállalják -e a felelősséget!?


A szondás rendszer előnye a zárt rendszer, hátránya a magasabb bekerülési költség. Vigyázni kell a cső (szonda) anyagával, mert a sima KPE cső NEM alkalmas szondának!!!

 

Kivitelezésnél csak olyan vállalkozókkal dolgoztass, akiknek van referenciájuk, és a hatóságok felé minden engedéllyel rendelkeznek, mert ez a GEOTARIFA alapja az áramszolgáltatónál!

 

Levegős rendszer nem a kútfúró dolga...!

 

Jó szerencsét!

 

Borbély Tamás

www.tomikut.hu

 

 

Előzmény: cac666 (71)