Baranyiak Creative Commons License 2011.10.31 0 0 8328

Kedves családfa kutatók!

Nagy tapasztalattal rendelkező kutatók tanácsát szeretném kérni.

Felmenőim után nyomozgatva már megnéztem a MOL mikrofilmeket, így van egy szép családfám, - és egy hatalmas gondom. Őseim egyik ága Szabolcs megyében élt, az Apagy, Besenyőd, Levelek egymás melleti telepűléseken. Nemes Baranyiak, akik közül a legrégebben itt élő személy Nemes Baranyi Sámuel volt, aki a halotti bejegyzése szerint 1825-ben hunyt el, 87 évesen. Ebből visszaszámolva, kb. 1738 körül születhetett.

A későbbiekben jókora, több ágra szakadt család alakult ki ebben a három községben, tehát nem egy-két emberről van szó.

Arra lennék kíváncsi, hogy amikor így vége van az anyakönyvekben való kutakodásnak, mit javasoltok, hogyan léphetnék tovább?

Érdekelne, hogy honnan települtek ide, kik az elődök, ugyanis a térségben csak egy nemes Baranyi család létezett - az ismereteim szerint - a Váradi, Micskei Baranyiak. Az ő családfájukat ismerem, de sajnos nem találok hozzá csatlakozási pontot.

Hol érdemes folytatni a keresést? Nemesi összeírások, egyházi levéltár, megyei levéltárak, vagy van más, célravezetőbb ötlete valakinek?

Kérem, akinek van hasonló kérdésben szerzett tapasztalata, ossza meg velem, hogy ne fussak értelmetlen, felesleges köröket, vagy legalábbis minél kevesebbet.

Köszönöm a figyelmeteket, és bízom a segítő véleményetekben.