"Áramszünetre. Mit csinálok egy vízteres kandallónál, ha nincs áram (pl. napokig szélsőséges esetben)"
Á, értem már. Tehát nálatok napokig nincs áram? Ez utoljára mikor fordult elő konkrétan?
Sejtem a választ, nem volt még ilyen. A néhány órásra jó a szünetmentes, mint írtam is. Ha esetleg még ezen kívül néhány órát nem tudsz fűteni mert lemerült az akksid, abba nem halsz bele. Gondolom pl. éjszaka sem fűtesz annyira aktívan. Az is van vagy 8 óra. Tegyük hozzá a rövidebb áramszünet sem mindennapos, de valóban előfordul. Ja, nagyobb akksit is tehetsz az UPS-re. Segítek: párhuzamos kapcsolás.
"Zárt vízkörös rendszerre (gázfűtés) egyébkén sem lehet csak úgy rácsatlakozni egy kandalló hőcserélővel, akár szét is robbanhat az egész."
Ezt honnan szedted? Meg tudod adni a forrást? Valsz. nem. Jó nagy baromság. De ezt írta már KK mester. Miért is robbanna szét? Ha esetleg felforr a víz és a gőz szétveti? Igen, az elvi lehetőség megvan rá. De ki az a hülye, aki ilyen rendszert gyárt/épít? Megsúgok 2 titkot:
1. a gázcirkós rendszerek is fel vannak erre készítve. Ott is lehetnek meghibásodások, akár forrás is, bár többszörös védelem és elektronikai vezérlés van. Van egy nagy előnyük, ez vitathatatlan: áramszünet esetén se kép, se hang, tűz kialszik. Amúgy van bennük tágulási tartály és van bennük nyomásra nyitó szelep is. Talán hőre nyitó is, ezt nem tudom biztosan. Nem fog felrobbanni.
2. a szilárdtüzelésű rendszerek alapvető ajánlása a nyitott rendszer. Ez is összeköthető a zárttal, hőcserélőn keresztül. Az enyém is pont ilyen. A két rendszer között 2 fok a hőlépcső. A nagyobb és bátrabb gyártók már zárt rendszerű kandallókat is piacra dobnak, amik komoly gyártástechnológiával és komoly biztonsági elemekkel (nyomásra lefújó, hőre lefújó, automata hűtőkör) biztosítják a forrásveszély elhárítását, tehát nem tudod megforralni, ha akarod sem.
Van még valódi kérdés?:))) ///Az előítéletektől megkímélhetsz bennünket:)///