1zsakkrumpli Creative Commons License 2011.10.26 0 0 5121

Ezt küldted, olvasd le figyelmesen:

 

"

A kémény feladata hogy kivezesse az égéstermékeket a kandallóból, illetve hogy kiengedje őket a lakótérből.

A felfelé irányuló huzat, vagy a kémény „húzása” a kémény magasságától illetve a belső gázok és külső levegő hőmérséklet különbségétől függ. A kéményben lévő meleg levegőoszlop/gázoszlop kisebb súlyú mint a külső levegőoszlop, így a nyomás a meleg kémény alján kisebb mint a kinti levegő nyomása. Ez a kis légnyomáskülönbség adja a huzatot.

A kis huzat előfeltétele a nehéz gyulladásnak vagy a visszaáramló gázoknak, és megakadályozza a gyors felgyulladását és égését a vékony és jól égő gyújtósnak és papírnak is. A tűz felgyulladása és a kémény felmelegedés után a huzat megnő. Gazdaságossági és hatékonysági szempontból a kémény felmelegedése után a huzatot mérsékelni kell 5-10 Pa-ra, hogy a ne áramoljon vissza a káros gáz a zárt ajtón keresztül.

"

 

Továbbá amit írtál papír égetéssel nem kéményt melegíted elő, nagyobb hőmérséklet különbséget csinálsz (kinti-és benti hőmérséklet különbség között, ezt is leírtam, hogy a huzat nagymértékben ettől függ)

 

Buderuséban az is le van írva, hogy nyáron jobb korán begyújtani, mert akkor a kinti levegő hűvösebb.

 

Ha előveszel kéményszabványt, vagy méretező programot, akkor látni fogod, hogy minden kéményen 2 féle méretezést kell elvégezni, téli állapotra, ill. nyári állapotra.

Nyilván a nyári állapot a kritikus mert lehet, hogy kicsi a hőmérséklet különbség (kinti, ill benti, de nem a kémény hőmérséklete).

 

Részemről lezártam!

 

Előzmény: beetee (5117)