LvT Creative Commons License 2011.10.23 0 0 8698

Csatlakozom Kvasz Ivorhoz: a kérdezett név a cseh Krásný [1] és a szlovák Krásny [2] csn.-ekhez illeszkedik. Esetleg felvethető még az ukrán Красний (Krasznij). Van orosz Красный (Krasznij) is, de az nagyon ritka és nem tipikus, így a kérdezett név eredeténél nem veendő figyelembe.

 

A cseh-szlovák név jelentése ’szép’, az oroszé ’vörös’. A kettő közt szemantikai összefüggés van, mert a pirospozsgás arcszín, illetve at azt pótló felerősítő vörös festés a népi szépségeszmény része. Erre utal az ukrán красний (krasznij), amelynek a mindennapi jelentése ugyan ’vörös, piros’, de irodalmias stílusértékben ’szép’ is. A lengyelben a melléknévi alak nem használatos, de az alapigében ez a nyelv őrzi még a kettős jelentést, vö. krasić ’szépít, pirosít, vörösre fest’. A ’szép’ az oroszban is ebből a tőből jön, csak -iv ellátottságképzővel: красивый (kraszivij).

 

Abban is egyetértek Kvasz Ivorral, hogy a kérdezett nevű személy inkább férfi. Nemcsak a „Krásni” csn. híynmenű formája, hanem az „Apolon” szn. is férfira utal: ez utóbbi Szent Apolloniusra utaló egyházi férfinév.

 

 

[1] http://seznam.1188.cz/s?type=&q=Kr%C3%A1sn%C3%BD

 

[2] http://slovniky.korpus.sk/?w=Kr%C3%A1sny&s=prefix&c=D4b8&d=priezviska&ie=utf-8&oe=utf-8

 

[3] http://phone-white.com/search/?name=%D0%9A%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%B9&c=0&t=0

 

Előzmény: Kvász Ivor (8697)