cseko.andi Creative Commons License 2011.10.22 0 0 560

Sziasztok!

 

Na ha már a történeteknél tartunk, gondoltam megosztom az én már (ha szűken veszem) 2 éves, ha bőven, akkor 15 éves történetemet :S

 

15 éves korom óta fájt a térdem, de mindig elhajtottak mindenhonnan, hogy szimulálok. Kérdem én, ha aktív sportoló voltam, és most nem tudok felmenni a lépcsőn sem, akkor abban vajon mennyi a szimuláció. Na, de úgy hagytok annyiban a dolgot.

25 éves koromban volt egy artroszkopiás térdműtétem porckopás miatt.A fájdalmaim, a nehezebb mozgás előjött - eltűnt időnként, de éreztem, hogy nem az igazi.

Két éve októberben elütött egy autó. Erősebb fájdalmaim nem voltak, csak gyakrabban. A 6-kerben az ortopédus elüldött rtg-re, uh-ra, gyógytornára, ortopéd klinikára, mert nem tetszett neki, hogy jobban ki tudom egyenesíteni a lábam, mint azt szabadna lenni. Ortopéd klinikára februárra kaptam időpontot, ott mondták vmi nem oké, menjünk mri-re. Mr-re áprilisra lett időpont. Elvittük vidékre haza ahhoz a sebészhez (sokak szerint a megye legjobb térdsebésze), aki azelőtt 5 éve a térdem csinálta. Megszakértés után közölte, 3 centis porcleválás van, artroszkópiával megcsinálta. Műtét után ugyanúgy megvoltak a fájdalmaim, sőt... A mozgásom egyre rosszabb lett, már-már lépni is alig tudtam, lépcsőről meg már nem is beszélek. Jártam én ide-oda, de mindenütt fájdalomcsillapítókat adtak, mondván megint csak szimulálok. A gyógytornász gyakorlatilag már nem tudott velem mit kezdeni, mert már a bemelegítő gyakorlatokat sem tudtam csinálni, az erősítőkről meg már nem is beszélek, a combizmom semmi sújt nem bírt el. Az egyetlen sport, amit tudtam csinálni, az a bringázás volt, amit szinte naponta űztem... Egy ismerős által eljutottam a Sportkórházba, akik elmondták rtg alapján, hogy a térdkalácsom másfél centivel el van csúszva a jobb térdemben, és combizom-sorvadásom van. Kérdeztem, az hogy lehet, mármint a combizom-sorvadás, amikor napi szinten 20-30 km-t bringázom. Na, de mindegy; visszaküldtek gyógytornára combizmot erősíteni, aztán műtét, Elmslille - Trillat, térdkalács- visszahelyezés a helyére. Közben új (most már tudom) tünet jött elő: állandóan félreléptem, mintha a bokám kibicsaklott volna. Jelzem, most vagyok időben a baleset után egy évvel.

Aztán egy nap legurultam a lépcsőn... Másnap irány a Baleseti Intézet, ahol kb. két perc alatt megmondták minden bajomat, és kitűzte a Doktor úr a műtét időpontját. Mutattam neki a Sportkórházas papírt, hogy combizom-sorvadás, de ez a doki közölte, hogy mit várnak, ha gyakorlatilag semmit nem tudok csinálni... Karácsony előtt kaptam a két csavart. Ja, és műtét előtt két nappal felhívott, hogy ugye jól emlékszik, volt két artroszkópiám, mert akkor most is csinálna egyet, hátha talál még valamit. Talált, mert maradt még kiszedni való kopás - morzsa darabok, meg a keresztszalag is megnyúlt (de a keresztszalag egy másik történet). Múlt héten szedték ki a csavarjaimat. Jelentem, a térdem jobb, mint új korában, tökéletes!!! Jövőre megyek újra, a bal térdemet is helyre rakatni. Relatíve jó dokit fogtam ki - emberséges, jófej, ajánlom szeretettel az OBSIban SZ.G-t :D

 

Viszont: tavaly novemberben a Baleseti Intézetes doki közölte, hogy a másik térdemben is ugyanez a helyzet, hogy  a térdkalács arrébb van csúszva. Amikor kérdeztem, hogy ez a baleset eredménye-e, mondta nem, ez fejlődési rendellenesség, ami a nőknél gyakrabban jön elő, mint a férfiaknál.

 

Ami érdekes: 15 év szenvedése, fájdalma, orvoshoz járása kellett ahhoz, hogy észrevegyenek egy olyan problémát, ami megvolt. Gondolkodtad, hogy uh-n, mr-n, (ja, régen volt CT-is), rtg-n sehol nem látszott, hogy másfél centivel el van csúszva a csont???

 

Alig várom, hogy újra bringázhassak :D

Előzmény: Pötty_ (558)