sattilab Creative Commons License 2011.10.13 0 0 976

Nos, vegyük szerre, azaz egyenként. A román wikipédián a Tohatin szócikk csapnivaló, napra pontosan megadja a falu "alapításának évét": 1800. július 18. A helyzet viszont az, hogy már 1633. március 8-án említik (Documenta Romaniae Historica, Moldova, vol. 21, 309-as dokumentum), 1639. december 12-én a járást is Tohatinnak nevezik (ocolul Tohatin, pontos helyleírással), úgyhogy a helynévnek már akkor meglehetősen réginek kell lennie (Gh. Ibănescu: Surete și izvoade, vol. IX. Documente basarabene, Iași 1914, 134. old.) (Az idézett művek a dacoromanica.ro oldalról Tohatin kereséssel olvashatók). 1633 és 1639 korai említésnek számít moldvai viszonylatban, ahol az első ránk maradt kancelláriai dokumentum 1384-ből származik. Dimitrie Cantemir a Descriptio Moldaviae-ban (1714-1716 között): "Sues in Orheiensi agro ad pagum Tohatin inter Ikiel et Reut fluvios, non bifida, sed continua et fere equina ungula nascuntur: quod idem accidit porcellis", azaz Tohatin arról híres, hogy van ott egy egybepatájú disznófajta - a sertéstenyésztéshez dombos-mocsaras vidék szükségeltetik.

Az egyedüli kérdés szerintem Tohatinnal az, hogy lehet-e neki valami szláv etimológiát találni, merthogy románt nem, az hétszentség. Ha személynévi eredetűnek vesszük, akkor is csak a Tóháti jöhet számításba.

 

Ghidighici esete tényleg problematikusabb, mivel a legkézenfekvőbb megoldás, a Hideges nem működik (nincs analógiás magyar helynév).

"Ezt én egyáltalán nem találom meggyőzőnek. A m. Nyirsid (< *Nyír-séd / *Nyír-ség) Mirşid lett a románban nem *Mirici. A m -sid végződésből tehát  ro. -şid várható. Ha ez g-re végződő alaphoz járul, akkor se lesz másként a -Vgşi- klaszter nem küszöbölődik ki: ez látható aDragşina (nem *Draghici-) és a Dragşineşti (nem *Draghic[eşt]) hn.-ekből."

Ez meggondolandó, először arra gyanakodtam, a román meglehetősen ritka gş hangkombináció feloldása miatt korrumpálódik a -sid -ics-csé, de Dragşineşti példája meggyőzött, hogy ez nem áll.

Hamarosan jövök Ghidighici történeti adatolásával, addig felteszem az egyelőre költői kérdést: vajon mégis Anatol Eremiának lenne igaza, aki a magyar Hegedűs személynévből származónak tartja?

 

Előzmény: LvT (972)