KömKel Creative Commons License 2011.09.27 0 0 2120

Mindenképpen önkormányzat, és ott a hrsz alapján kikeresik a tervtárból a rajzokat. Kisebb településeken '95-től már rendszeres a tervtár, nagyobbakon korábban is, tehát jó eséllyel van róla minden.

Ezután le kell ellenőrizni, hogy a terv szerint készült-e minden.

 

Ha IGEN:

- valószinűleg lejárt már az épitési engedély, meg amúgy is a saját igényeid szerint kell kicsit átszabni az épületen, tehát tervmódositás fog kelleni (ehhez kell a korábbi tervezőtől egy hozzájáruló nyilatkozat majd). Épitész munkarészre 1500-2000 Ft-ot számolj m2-ként az engtervre, valamint tuti kelleni fog statika is, ez olyan 30-50e Ft.

 

Ha NEM:

- meg kell nézni, hogy egyáltalán engedélyeztethető-e a mostani állapot (nincs-e túlépitve, stb). Ha 10 éven belüli az épület, akkor fennmaradási és továbbépitési engedély fog kelleni. Viszont ha jelentős az eltérés a korábbi tervekhez képest, akkor kősziívű épitésügyi előadó esetén bejátszhat egy szép kis birság is (mivel eltért a tervektől és nem kért épengmódositást).

 

Én mindenképpen a mostani tulajjal megcsináltatnám ennek a tisztázását (tehát legyen érvényes továbbépitési engedélye), és ezután venném csak meg az ingatlant. Igy ugyanis minden birság és egyéb költség őt terheli, enélkül úgysem fogja tudni eladni soha.

Előzmény: zsuzsu1987 (2118)