Berlusz Móni Creative Commons License 2011.09.23 0 0 607

„Kiirtjuk a családot” – Számszeríj is volt az uzsorásoknál
Máris eredményes az ORFK akciócsoportja
2011. szeptember 22. 15:29

 Tompos Ádám
Két nap alatt két uzsoráscsoportra is lecsapott a rendőrség – tudta meg az MNO. Kedden egy arlói bandát kapott el az ózdi kapitányság, siklósi kollégáik pedig szerdán harkányi „pénzembereket” értek tetten. Mindkét esetben az ORFK mindössze néhány napja létrehozott, az uzsorások elfogására szakosodott munkacsoportjával működtek együtt a kapitányságok.

 

Néhány hónap alatt 255 ezerről 700 ezer forintra emelkedett az összeg abban a siklósi ügyben, amelyet szerdán derített és számolt fel a rendőrség. Új elem az uzsorásügyben, hogy a „kamatos pénz” kiutalója a kért 300 ezer forintból a megbeszélt havi részletet, 45 ezer forintot egyből levont az alapösszegből. Később a sértettek – mivel nem tudtak fizetni – már félmillió forint visszafizetéséről írtak alá „elismervényt”, ám kis idő múlva ez a pénz is emelkedett, immár 700 ezerre. Feljelentésüket követően a siklósi kapitányság, együttműködve az ORFK uzsorások lekapcsolására szakosodott akciócsoportjával, őrizetbe vette a gyanúsítottakat, a házkutatás során pedig olyan jeleket találtak, amelyből arra lehet következtetni, hogy további 34 ember tartozott a gyanúsítottaknak. Az ügyben 20 embert hallgattak meg 20 óra alatt, köztük például azt a verőembert, akit az uzsorával gyanúsított személyek azzal bíztak meg, hogy törje el a pénzt igénylők ujját. A fenyítés helyett azonban inkább a mellett döntött az illető, hogy terhelő vallomást tesz.

Ózdon nemcsak három, uzsoracselekménnyel kapcsolatba hozható személyt – köztük anyát, fiát és egy harmadik gyanúsítottat – kaptak el, hanem számszeríjat, baseballütőt, bokszereket is találtak náluk. Az ügy gyökere 2010 szeptemberére vezethető vissza, amikor egy Arlóra költöző családnak új szomszédai tanácsolták, kihez kell fordulni „kamatos pénzért”. A megsegítésükre kapott 100 ezer forintból rövid idő alatt 150 ezer lett, le kellett adni bankkártyájukat, és a törlesztés következtében annyi pénzük sem maradt, hogy ételt vegyenek maguknak, ezért tulajdonképpen rokonaik tartották el őket. Többször is megfenyegették őket, utoljára akkor, amikor egy banktól kölcsönt kaptak, és a pénzért indulva az uzsorások eléjük vágtak autójukkal az úton, és immár 400 ezret követelve azt ordították a sértetteknek, hogy ha nem fizetnek, akkor „kezüket, lábukat eltörik, és kiirtják a családjukat”. Ezután tettek feljelentést, amelynek során a rendőrség a zsarolásra testi sértésre alkalmas fegyverek arzenálját találta a gyanúsítottaknál, akiknek a letartóztatását példátlan gyorsasággal rendelte el a bíróság, köszönhetően a 24 óra alatt bemutatott bizonyítékoknak.

Garamvölgyi László lapunknak elmondta: az ORFK azt várja, hogy a speciális akciócsoportnak ez a fajta hatékonysága még javulhat is a jövőben. A szóvivő kiemelte, hogy ebben óriási szerepe van a média nyilvánosságának, és annak, hogy mindkét esetben feljelentés nyomán bukkantak a bűnözőkre, hiszen „ebből a körből ez az egyik legbiztosabb kitörési pont”. Éppen ezért buzdít mindenkit arra, hogy ha ilyen esetről tudnak, forduljanak a hatósághoz, amely szükség esetén személyi vagy tanúvédelmi programot is biztosít.