Törölt nick Creative Commons License 2011.09.04 0 0 54911

Tudni nem tudom, csak tippelem a következőket (most lett/lesz először ilyen rendszerű kazánom/szabályozásom): sejtésem szerint a nagy hőtehetetlenségű, ráadásul éjjel/nappal azonos hőfokra beállított rendszerek profitálhatnak legkevésbé az OPEN-THERM rendszer előnyeiből (mivel szinte mindig "állandósult állapotban" vannak). Oda talán elegendő egy külső-hőmérséklet érzékelő is, amely az időjárás függvényében egyszerűen moduláltatja a kazánt, valamilyen kiválasztott/beállított jelleggörbe szerint. (Az olcsó kis FÉG C-12HE-m 10 db gyári jelleggörbét tud, ezekből lehet választani, de számos egyéb paraméter is beállítható rajta, pl. alsó-fölső előremenő vízhőfok limitek, stb., szóval a beállítási, "finomhangolási" variációk szinte korlátlanok).

A rendszer előnye szerintem a kicsi hőtehetetlenségű, ráadásul naponta többször hőmérsékletet váltó, időprogramozott rendszereknél lehet elérni, a fölös túllövések, hiszterézisek elkerülése miatt. Ugye, felfűtésnél túllő a régi rendszerem is vagy másfél fokot, utána meg fázunk, és várjuk, hogy mikor kapcsol be végre újból.  :)

Kis viztérfogatú rendszer, duplasoros lemezradiátorokkal, naponta  4 db kapcsolási ponttal a programozásban, fix teljesítményű (nem modulálható) kazánnal. Mivel megérett a cserére, ezért ruháztam be ebbe az újba, ez viszont tudja az OPEN-THERM-et, valamint a külsőhőfok-érzékelést is. Az utóbbihoz ráadásul filléres (4.800,- pénz) az érzékelő. Igyekszem kihasználni a lehetőségeket, hátha komfortosabb és gazdaságosabb lesz vele a fűtés.

Előzmény: luciferke (54910)