ketyosz Creative Commons License 2011.08.28 0 0 8553

Szervusztok kedves rotációs kapa-fórumosok,

 

Van egy tökéletes állapotú Szevafém röpsúlyos-csigahajtásos rotátorom, pont olyan mint ez ITT a videón. Annyi különbség azért van, hogy már nem a régi Briggs motor van rajta, hanem egy új 5,5 LE Honda. Remek gép, csendes, erős, könnyen indul és emellett sokat bír - teljesen elégedett vagyok vele.
Van hozzá ilyen gumikerekem és töltőekém is, ezeket krumplizáshoz használtuk, míg a szüleim aktívan kertészkedtek. Úgy alakult azonban, hogy a szokásos kapálás  mellett egyebekre is használnám: Fel szeretném a kb 2000m2-nyi kertemet szántani vele az ősszel, mert megszüntetem a háztáji kertészkedést és gyepet vetnék bele. Találtam is hozzá szántóekét a Szevafémnél, de kételyeim és ezzel együtt törvényszerűen kérdéseim is lennének.

 

Mivel szántunk? A gumikerekek vagy a kapafejek vannak fenn és amögé, a csoroszlya helyére kerül az eke?

Nekem gyorsnak tűnik a kimenő forulat, ahhoz, hogy lehessen mögötte menni, szerintem inkább futva lehet követni a gumikerekekkel. Ha csökkentem a fordulatot akkor vajon a röpsúly át tudja adni a nyomatékot ami szükséges a normális mélységű szántás elvégzéséhez?
Mik azok amire oda kell figyelni egy ilyen kombináció összerakásakor? Ajánljátok egyáltalán ezt a módot, vagy inkább béreljek fel egy hagyományos traktorost?

Minden véleményt és tanácsot köszönettel fogadok.

Üdv:

 

 

Tamás