Sütimüti Creative Commons License 2011.08.19 0 0 526

Á, nem voltam én sehol. :D Nem csináltam semmit. :D Viszont anyuval megnézettem a cba-ba az olivát, és tényleg olcsó, 500ft/L szóval onnan fogom majd venni, vagy hozatok ide a munkehelyemhez közeli cba-ba, mert itt amúgy nem túl nagy a választék... Akkor így 1500ft-ból már 3 litert tudok venni, nem csak kettőt. :))))

 

Ha sok a puha olaj, célszerű levenni a folyadékot kb. 30%-ra, a színtiszta olíva szappanok van, hogy 25-28%-kal készülnek, jópár receptet megnéztem, és pedig elvileg sok mindent nem tudnak változtatni, de mégis, a folyadéktartalommal is lehet játszani, szóval a határ a csillagos ég.

Érdekes különben, hogy a magyar szappanozós oldalakon és kalkulátorokban 38% az alap, én kapásból 35%-on készítem a szappanokat, ha sok a lágy pl. a ricinus, szója, olíva, stb. leveszem 32%-ra. A külföldi, főleg amerikai oldalak meg 30% és az alatt készítik a szappanokat.

A 100% olíva szappanoknak szerintem a sütés után is kellhet a 4 hét, hiszen alapból 6 hétről beszélnek mindenhol, bár tegnap olvastam valami nagyon spéci olíva szappanról, amit 6 hónapig érlelnek, és csak utána kerülnek forgalomba.

 

Én most ezzel a sószappannal szívok, nem tudom, mi lesz belőle, még mindig nagyon folyik belőle a víz, "könnyezik", lehet meg kéne sütőznöm, mert sose lesz kész... Többi szappanommal semmi extrát nem tapasztaltam még, szépen elkészülnek, nem szárítanak (valszeg a tej miatt), de ez a sós tényleg egészen más.

Előzmény: erikafot66 (525)