elemes2 Creative Commons License 2011.08.17 0 0 44862

Ha van egy komplett kiirás, és az alapján egy szerződés, akkor igen kevés bukta lehet a dologban. Pont ezért nem is szeretik a kivitelezők, ha ilyet kell beárazniuk, mert nincs kiskapu :)

 

Elvben így van. Valójában meg nem -- a kivitelezés jellemzően nem az a munka, ahol a visszajáró vevők megtartása fontos szempont lenne. A megbízó és a kivitelező is komoly kockázatot vállal. A megbízó azzal, hogy (valószínűleg) max tízévenként de inkább ritkábban megbíz valakit egy nem megismételhető, nem javítható beruházással, akiről lényegében nem tud információt szerezni. Ha a kivitelező látványosan rosszul dolgozik, a megbízó akkor is minimum az addig beépített anyagot és a bontás munkadíját elveszíti, és ezzel többnyire borul az egész költségvetés. Ha a kivitelező nem látványosan dolgozik rosszul, akkor a megbízó fél-egy-két év múlva ébred rá a be nem hajtható veszteségeire. Épp tegnap este egy függönykarnis felfúrása kapcsán tapasztaltam, hogy a felújítást egyébként igen kivitelező vállalkozó benne hagyta a régi szerelvényeket a falban. A kurva életbe, ugye, amikor furat mellett öt centivel egyszercsak leesik egy öklömnyi faldarab és a alatta ott vigyorog egy használaton kívüli gégecső.

 

A vállalkozók helyzete is nehéz, mert a megbízók között is van, aki egyszerűen nem fizet, jellemzően költséges munkafázisok után. Kész a fűtés, megvannak számlák a beépített anyagokról, munkadíj ennyi lesz -- de a tulaj helyett két feketeruhás pasas állt a kapuban, és még azona  héten bírósági kereset: légbőlkapott hülyeségre hivatkozva szerződésbontás és akkora kártérítési igény, ami messze meghaladja a "bennragadt" anyag és munka díját. A vállalkozó ott áll többnyire üres zsebbel (milliós összeget fizetett ki pár napja), emberi dolgoznának, de innen kirakták, ő meg járjon bíróságra, praktikusan hónapokig. Összeszorított fog, downsizing (emberek kirúgása), életben maradáshoz hiányzó pénz kikanalazása a családból. A per egyre húzódott, mert közben a tulaj eladta a házat (amit közben egy másik vállalkozó tovább épített), tanúk és ellentanúk, másfél év és még két hasonló eset után a cég maradéka bedőlt.

 

Szóval igen régóta agyalok egy olyan centralizált adatbázison, amiben egyrészt mindenfajta kivitelező megjelenhetne, az értékeléseket pedig mindig a megbízók adnák. Védelmet nyújt a megbízónak a kontárok és szélhámosok ellen, és (ha bevétele is lenne a szervezetnek) védelmet nyújthatna a kivitelezőknek a nemfizető megbízókkal szemben (jogi képviselet).

Előzmény: KömKel (44861)