Józsikácska3 Creative Commons License 2011.08.04 0 0 73142

Én értem, hogy milyen koncepción alapul ezen tétel, sőt alighanem jobban átlátom, mint a legtöbb JT - nekem nem kell ezt magyaráznod. de még ezen tézisek mellett sem lenne szükséges, hogy kétkasztos legyen a megváltás, hiszen akor legalább azt mondaná, hogy minden üdvözült a földi paradicsomon lesz, és nem kell semmiféle égi kaszt. Ha a földi paradicsom a lényeg, akkor mi szükség van a égi belső pártra? Talán Isten és Krisztus nem tud emberi tanácsadó szerv igénybevétele nélkül kormányozni? Vagy akkor mégis mi szükség van rájuk? Díszpintynek? Vagy ha már kell vezető-vezetett megkülönböztetés, akkor mégis mi szükség van arra, hogy a vezetők az ezer év alatt az égben (ami szerintük egy külön dimenzió) legyen, és ne a földön üljön egy fa tetején? Nekem a privát véleményem az, hogy a kétosztályos rezsimre nem ezen teológia miatt van szükség, hanem nagyon is konkrét, evilági okokból. Méghozzá azért mert így az Őrtorony belső pártja korlátlan hatalmat gyakorolhat a másodosztály felett. E rendszerben nem is a földiek képezik a lényeget, hanem az égiek: ők az újszövetség alanyai, a földi osztály az csak egy hozzájuk társult segédmunkás réteg, aki a kezük alá dolgozik. Pedig ha az egész megváltás lényege az eredeti tervbe való visszaterelés lenne, akkor épphogy fordítva kéne fenállnia a dolognak, sőt mint mondottam nem is lenne szükség rá. Ez nem csak az én véleményem ezt támasztja alá ezen tétel szellemtörténeti háttere is: nem véletlen hogy ezt nem Russel találta ki, hiszen ő nagyrészt nem hatalmi elven vezette a Társulatot, hanem aféle jóságos örek papaként. Ennek bevezetésére akkor vált szükségessége, amikor Rutherford egyre tekintélyelvűbben vezette a Társulatot.

A dolog nyitja az, hogy Istenben a teremtményi világról való tudása nem vagy egy készség, egy képesség, amit akarnia kell, hogy használjon, hanem valóságos, lényegi mindentudása van. Épp ezért ilyen spekulációra nincs is szükség. Nem azt mondjuk, hogy "nem szabad" megkérdezni, hogy "mi lett volna ha"- hanem hogy ezt csak olyan értelemben szabad megkérdezni, hogy tudjuk, hogy ez afféle spekuláció, olyan mint azon gondolkodni, hogy mi lett volna ha nyerünk Mohácsnál. Nem lehet dogmatikai tétel alapjává tenni, pláne nem egy olyan tételnél, amely az egész kereszténység üzenetét kifordítja a tengelyéből. Ha ez így lenne, akkor konkrét és direkt utalásokkal kéne tele lennie a Bibliának, hogy Jézus megváltása csak arra irányult, hogy visszacsinálják a földi édent. Ehelyett Pál egy olyan reménységet állít elénk, amit "szem nem látott, fül nem hallott" - e szerint ez nem lenne igaz, hiszen Ádám és Éva látta és hallotta már ezt semmi új és rendkívüli nincs benne. Persze erre mondhatja a HBR hogy de ez csak a felkent kasztra vonatkozik, de ezzel az a probléma, hogy egyrészt az Újszövetségben sehol nincs ilyen megkülönböztetés, hogy ez csak a tanítványok egy speciális csoportjára vonatkozna, másrészt pedig akkor az egész Újszövetséget (bocs, "görög iratokat") kidobhatjuk a fenébe, hiszen annak eszerint szinte csak a "felkent" kaszthoz van mondandója - a nem felkenteknek így tényleg elég ha csak Őrtornyoznak, hiszen ha Bibliát olvasnának, könnyen lehet a jonadábiták a tilosba járnának legelni :)

A trükk az, hogy az édeni állapotot nem annak kell tekinteni mint valami olyan tervnek, amely karóhoz Isten köti az ebet, hanem az a fejezet, hogy olyan mint egy regényben, amikor az elején leírják, hogy honnan származik a bonyodalom. Például a későbbi főhös csecsemőként bekerül egy olyan családhoz, amiről nem tudni, hogy az apja ősi haragosa. Ez nem jelenteni azt, hogy a "sztori" vége az kell, hogy legyen, hogy a főhös visszatér az eredeti csecsemőkori verziójába, hiszen az csak az expozíció volt :)

A millenarizmusra elég sokféle modell van, ez éppen egy elég szélsőséges fajta. De hát arról már leírtam, hogy egyrészt mindig a rajongó szekták világnézete volt, másrészt meg akárhogy csűrik, ez mindig arról szól, hogy még egy fejezetet akar belopni az üdvtörténetbe, amire semmi szükség. Jézus úgy beszélt, hogy ez csakugan az utolsó kor, nem lesz még egy plusz epizós, mi innen jön az már csak örökkévalóság lehet az Utolsó Ítélet után.

Előzmény: Törölt nick (73128)