pimre Creative Commons License 2011.08.03 0 0 15646

Sziasztok!

 

Továbbra is a programból való chart rajzolással vagyok elakadva. A feladat zömét már megoldottam, be tudom állítani a grafikon valamennyi paraméterét programból, csak a lényegét nem. Az általam kívánt tartományt nem tudom úgy megadni, ahogy szeretném. Alaphelyzetben persze működik a következő képlet:

 

   With ActiveChart.SeriesCollection.NewSeries

      .XValues = Range("F6:f28")

      .Values = Range("G6:G28")  

   End With

 

A feladat a következő.  Egy nagy táblázatom van (több ezer sorral), melyben az F oszlop az X, a G oszlop az Y tengely. Egy másik oszlopbeli azonosítószám szerint rendezve vannak az adatok.  Az azonos azonosítószámú adatokkal kellene regresszióanalízist végezni. A program meg tudja vizsgálni, hogy melyik az azonos azonosítójú adatok kezdő és befejező sora.  A konkrét példában a 6-28. sorok. Talán működne is a dolog, ha folyamatosak lennének az adataim a 6. és a 28. sor között. De az a gond, hogy regresszióanalízist végzek, és az adatok közt több értékelhetetlen van (0 értékekkel, amit ki kellene hagyni). Ha kézzel állítom be a grafikonkészítést, akkor ki tudom válogatni a megfelelő sorokat, a programban ezt nem tudom megtenni. Arra gondoltam, hogy kigyűjtöm őket tömbbe (kihagyva a hibás adatokat), de nem találok megoldást arra, hogy a range("....") helyére meg tudok-e adni egy tömbcímet. Ezen belül annak kezdő és befejező elemével.

 

A másik megoldás az lenne, ha a Range magadás működne úgy, hogy range("G6:G11,G13:G18,G20:G23,G25:G28"), de ezt nem engedi a program.

 

(Elvileg könnyű lenne a megoldás, ha rendezném az adataimat az azonosítószámon belül az X, vagy az Y oszlop szerint csökken/növekvő sorrendbe, de sajnos mindkét oszlopban előfordulhatnak 0 értékű, tehát kizárandó adatok)