Geotherm Creative Commons License 2011.07.26 0 0 15

Látom nem túl aktív a fórum :) Gondoltam leírom én is mik a tapasztalatok ezekkel a rendszerekkel kapcsolatban:

 

Mi hőszivattyús fűtési rendszerek tervezésével és kivitelezésével foglalkozunk és a legtöbb esetben mi is ajánljuk, hogy a rendszerhez készüljön valamilyen komolyabb épületautomatika is. Az ilyen rendszereknek sok előnye van, de a legfontosabb talán, hogy tovább csökenthetőek a rezsiköltségek. 

 

Vegyünk például, egy új építésű, jó szigetelt családi házat. A fűtést és (passzív) hűtést talajszondás hőszivattyú látja el, mely a melegvíz készítésért is felelős. Ezen kívül pedig egy rekuperátor felelős a megfelelő légcseréért. Az épületben van 6-8 külön szabályozható fűtési zóna, a hidraulika pedig mennyezet hűtés és padlófűtés. A további rezsicsökkentés érdekében az ablakokra vezérelhető redőnyök vannak szerelve és a ház energiaellátását is szeretnénk külön vezérelni.

 

Ahogyan a leírásból is kiderül, ennyiféle különálló rendszert összehangolni bonyolult és a végeredmény sem biztos hogy kielégítő lesz. Ezért van szükség olyan "központi" vezérlésre, épületautomatizálásra, ami képes minden feladatot egyszerre ellátni, arról már nem is beszélve, hogy ezek az egységek mindenképpen szükségesek a távoli eléréshez és az adatok naplózásához.

 

http://geotherm.co.hu