Lalo Creative Commons License 2011.07.21 0 0 5886

A LAM (Lege Artis Medicinæ) orvosi folyóiratban találtam a következő, szabadkőművesekkel kapcsolatos  feladatot:

 

E havi feladványunk a szabadkômûves orvosokhoz kapcsolódik némi nehezítéssel.
Az alábbi életrajzelemek elé a magyar szabadkômûves orvosok nevébôl készített anagrammákat írtuk. Az anagramma és a leírás segítségével, kis ügyességgel megalkotható az orvosok neve. Ha ez sikerült, akkor az anagramma mellé írt számokat kell kézbe venni, e sorszámok ugyanis az adott orvos névének egy-egy betûjét jelölik ki. Ezeket összegyûjtve pedig kirakható az alighanem leghíresebb és egyben leghírhedtebb szabadkômûves vezetékneve, keresztneveinek elsô betûivel egyetemben.  Segítségül: az adott korban humánus javaslatát a francia nemzetgyûlés 1792-ben elfogadta, és törvényben is rögzítette.

 

hitvány patás (7., 12.) – orvos, zoológus, egyetemi tanár, akadémikus. 1885-ben szerzett orvosi oklevelet, de érdeklôdése az állattani tudományok felé fordult. Tôle származik az idegingerület vezetésének úgynevezett kontinuitástana, amely szerint az idegfibrillumok egészen a perifériáig összefüggô rendszert képeznek.


simuló ágyi leszidás (2., 7., 8., 16., 18.) – magyar orvos, tüdô- és belgyógyász, röntgenszakorvos, a légmellkezelés kifejlesztôje és elsô alkalmazója.

 

nyákos bója (2. – ékezet nélkül és 6.) – orvos, egyetemi tanár, királyi udvari tanácsos, a modern hazai gyermekgyógyászat megteremtôje. Bevezette hazánkban a diftéria (torokgyík) inkubációs kezelését, majd szérumgyógyítását.

 

hét gaz ács (4., 6.) – idegorvosi munkásságának kiemelkedô alkotása az Egy elmebeteg nô naplója, amely – saját naplóját leszámítva – egész munkásságának legnagyobb szabású darabja. Ebben egy paranoiás nô kórképét írta meg, amelyben a hagyományos pszichiátria és a pszichoanalízis nézôpontjai keverednek.

 

Forrás: http://www.elitmed.hu/upload/pdf/e_havi_jatekunk_szabad_anagrammak-4830.pdf

 

A beküldési határidő már 2009-ben lejárt, a megoldásokkal csak itt lehet - erkölcsi - elismerést szerezni...