juhosttt Creative Commons License 2011.07.19 0 0 975

Sziasztok!

 

Lassan átvészelem a pulykamérges időszakot, leírnám hogy hogyan tettem ezt. Visszább is olvastam, hogy valakinek nem eszik/iszik.

 

Nekünk napos korban kapott pulykaindítós darát, jolovitos vizet. Akinek nem szereti a jolovitot, vegyen: Véd és erősít nevü port. Nagyon illatos, gondolom az íze is jobb. Jolovit helyet jolomaxot vegyetek, abban vannak aminosavak. Az aminosavak segítik a fehérje beépülést a szervezetbe. Így a megevett pulykatáp hasznosul is.

A tojást nálam is nagyon ették, de csak addig kaptak, amíg külön voltak. Az uborka fosató, lehet szeretik, de nem sok hasznot értékesít belőle a pulyka. A hagymaszárat apróra vágva adtam nekik, de mivel nem volt sok, így azt is csak addig kaptak amíg tojást.

Pár naposan túrót is kaptak, ették is, de azt is csak addig mig külön voltak.

A csalánt sose vágom apróra, mert akkor csak kikaparták. Mindíg szárastól szedem, és felkötöm egy madzagra, és lelógatom nekik. Ha sokan vannak, mert nálunk a tyúkokkal vannak, akkor ajánlatos 2-3 helyre felkötni. A felkötésnél először magasra kötöm, hogy az alját csipegessék le teljesen, majd lejebb engedem, hogy a közepét és a tetejét is lecsipkedjék. Kaprot ma adtam először nekik, még rá se néztek, alig csiptek belőle 1-2x. Ezen kívül még kapnak szamoshomokot (apró sóder) és sárga homokot (nyírségi homok) Továbbá kapnak még labodát (libatop, paréj, neten soknéven fent van.), disznóparéjt, zöld luccernát, meg mindenféle gyomot. Sokan mondják, hogy a szabadon kóborló és gyűjtögető pulyka nagyon jól átvészeli a méreghányást. Mivel én nem engedhetem ki, így a sokféle füvet és homokot viszem el nekik. Ásványi anyag pótlásra még a zeolitot ajánlom. Ez nem táp, darával vagy táppal kell keverni. Továbbá én futort (takarmánymész) is adok nekik a csonterősítés miatt.

 

Nem tudom ki mit tapasztalt, nekem 0-3 napos korban 5 pulyka döglött meg, mert nem tudott lábra állni, mindíg a hátára fordult. A 2. kelésnél HÁZI pálinkába dugtam a lábukat, úgy hogy a seggük is beleérjen. Ekkor minden pulykám megmaradt. Jövőre ha lesz pulyka, akkor is belenyomom a lábát.

 

Az érzékenységet megemlítve azt mondták, hogy rézpulyka a legkényesebb, súlya se éri el a bronz és fehér fajták súlyát. A bronz az nagyon ellenálló. A többi parlagi fajta meg mégellenelállóbb.