qwerty30 Creative Commons License 2011.07.13 0 0 5567

Miután megvettük a házunkat a következő tavasszal a telken óriási belvíz volt, minden fa kipusztult (addig mindig szárazság volt). Szeretjük a barackot, hát gondoltam beültetem a már feltöltött kertet (100 m3-rel) őszibarackfával. Mivel pénzt nem akartam pazarolni rá, a szülői háznál lévő idős barackok magját vetettem el 2007 őszén. 153 magonc kelt ki, melynek jó részét elajándékoztam. Egy év múlva ültettem ki 40 fát a kertembe. Az idei évben van először, hogy mindegyik terem. Már volt amelyik tavaly is mutatta magát, de az idén már jut ajándékozásra és befőzésre is. A barackok kb. kétharmada nektarin, egyharmada szőrős barack (vagy inkább molyhos, szinte meg sem kell törölgetni, lehet enni). Alapvetően két fa őséből származnak a magok, de kellően változatosra sikeredett az ültetvény. Az első fák (szőrős barack) június végén érnek, már van amit teljesen leszedtem, most jön a szőrősök következő üteme és érnek az első nektarinok is. Van olyan ami majd csak későn érik (közepes a mérete és még csak méregzöld).

 

Ilyenek most, pedig már kétszer is megritkítottam a nem illő hajtásokat.

Ő most a legszebb (persze rajta van a legtöbb termés). Megszámoltam, 240 szem piroslott az első szedésig (június 30.). Nagyon kevés csapadék volt eddig, bízom benne lesznek nagyobbak is rajta jövőre, most kb 10-11 dkg darabja, úgyhogy 24-25 kilo termése lehet.

Mellette a másik fa, 15 dkg-os termésekkel, szerényebb kicsivel több mint 100 gyümölccsel.

 

Valaki nem tudja a képek alapján beazonosítani, hogy mifélék lehetnek?? Még info hozzá: nem magvaválóak és sárga a húsuk. Mind a nektarinok, mind a szőrösek igen erős növekedésűek.

 

És hát mint látni, van aki szívesen megeszi, ő a család legfiatalabb tagja (a fák magjait az ő születése előtt vetettük el). Vittünk a többi ovisnak is, nagyon ízlett mindenkinek.

 

Bocs ha kicsit dicsekvőnek tűntem, de évek óta olvasom a fórumot, sok tanácsot megfogadtam - semit nem értettem a gyümölcstermesztéshez - és szerettem volna megmutatni mi lett a kísérleti magoncültetvényből. Láthatóan a fiatal fákhoz mérten sok barackot hagyhattam rajta, de ha pár évvel rövidítek is az életükön, 3 év alatt újra tudnám telepíteni az egészet. Akkor inkább most teremjen sokat.

 

Köszönöm annak aki elolvassa és esetleg tud választ adni, hogy miféle fajtám vagy fajtáim lehetnek.

Még egy dolog: a nyeles virágok közül (korábbi hozzászólásom)  volt amelyik megtermékenyült, érdekes kicsit rücskös barackja lett.

 

Jó barackszedést mindenkinek!