DarkDeer Creative Commons License 2011.06.21 0 0 759

Jómagam és barátaim nagy része is kispénzű, ezért mi is ilyen olcsó kínai csövekkel FT-zünk. Saját és baráti tapasztalatból azt mondom, hogy ezekkel is jól lehet klikkelve lőni. Természetesen ezekben is van hibás példány, de mi még nem találkoztunk ilyennel.

Jómagam ZOS 10-40x60-as csövet használok, ennek tényleg 40-es a legnagyobb nagyítása. Ugyanezt mondhatom el az XD 10-40x60-asról is. Viszont egyik haver vett egy Vector Optics 10-40x50-es csövet, és az nagyon nem tudta a 40-es nagyítást, sokkal kevesebb volt az. Én a ZOS-t ajánlom, mert egyedül ennek az árában van benne egy hosszú árnyékoló toldat, ami nagyon hasznos. A többi hasonszőrű csőhöz külön kell megveni az árnyékolót, de sajnos nem kapni hozzájuk olyat, aminek pont jó a menete, sokat szívtunk ezzel. Rettenetesen sok méretű toldat van a neten, és mégsem találtunk megfelelőt, mindig kókányolni kellett.

Sajnos ZOS-ból 2 félével is találkoztunk ugyanolyan név alatt, és az egyik érezhetően gyengébb élességű, és csak kb. 13-14 métertől éles a képe 40-es nagyításon. A másik, jobbféle változatnak (mint amilyen az enyém is) élesebb a képe és már 9 métertől éles a legnagyobb nagyításon. Az XD 10 métertől éles. Ami még tetszett nekem az a Yukon 10-40x56, ennek is valós a nagyítása és 10 métertől éles a képe. A szálkeresztje nagyítódik zoomoláskor, ami elsőre furcsa, de nem zavaró. A parallaxa fordított irányban működik, ami szintén ritka, asszem az első szériás nagy Nikko-nál volt ez a megoldás. Viszont ez sem zavaró egyáltalán, csak meg kell szokni. Ráadásul a távmérés is jó ezzel a Yukon-nal, mármint ebben a 35-40 ezer Ft-os kategóriában. Hirtelen élesedik ki a kép, kicsit egyértelműbben lehet vele mérni szerintem. A Ritter Optik is jól bevált több versenyzőnél is, de saját tapasztalatom arról nincs.

Előzmény: Törölt nick (758)