Kovács szaki Creative Commons License 2011.06.15 0 0 481

Bajorországhoz nagyon sok pénz kell, föleg ha eleinte nincs állásotok és nem tudtok németül.

 

Korábban már leírtuk ezen a fórumon, hogy a lakásbérléshez Münchenben elöre  le kell tenni 1 havi bérletet + 3 havi kauciót + 1 havi ügynöki díjat + ÀFA. Tehát egy 1000 eurós lakás bérléséhez nagyjából 5300 körüli összeget. Tudom, hogy Nagy-Britanniában ez teljesen máshogy müködik. Bárki aki átjön Angliából, eleinte emiatt elájul. Ha van ismerösötök, segitö munkaadótok, nagy mázlitok, akkor esetleg kedvezöbb feltételekkel is meg lehet úszni, de az alapállás ez.

 

A TEFL egy jó dolog, de sajnos nem tudom, hogy magyar anyanyelvüként mit lelhet kezdeni vele. Az igaz, hogy MÜnchenben sok nevelöt keresnek nagyon jó angol nyelvtudással (pl babysitter, böcsödei, ovodai nevelö, felnöttoktató) és az angol anyanyelvüekre nagyon buknak. A bölcsödei, ovodai oktatáshoz óvodapedagógusi végzettség is szükséges. Változatlanul azt mondom, hogy némettudás nélkül nem nagyon tudom elképzelni a dolgot. Legalábbis nagyon drága kiruccanás lesz, ha nem találtok állást, a lakásbérlésre meg rá kell szánni azt az összeget, amint fent írtam.

Ha visszaolvastok ebben a fórumban, úgy emlékszem, betettem régebben egy rakás internetes munkakeresö honlapot. Nagyon sok van. De nyelvtudás nélkül hogy igazodsz el ezeken??? Vagy hogy találsz jó lakást magadnak?? Mindig ugyanoda jutunk vissza: nyelvtudás nélkül ne ugorjatok bele.....

 

Előzmény: Chirillo (480)