vajdapeterutca Creative Commons License 2011.06.11 0 0 9126

A helyi médiában sok embert érdeklő tartalmat csinálni szerintem nagyon nehéz.

Az általam valamennyire ismert kerületek tele vannak tartalmilag, sőt nem ritkán jogilag is problémás ügyekkel. Ezekről egy-egy ember is tud
eredeti információkat gyűjteni és rendezni, ha kérdez, és ha ügyesen használja az információszabadságot biztosító jogszabályokat. De mindenképpen sokat fog dolgozni. Országos ügyekben ez gyakran a hivatásos sajtó kapacitásait is meghaladja, viszont sokszor mások nyersanyagaiból vagy sajtóhírekből is adhatsz eredeti értelmezéseket. Ha jól látom, te ez utóbbit csinálod.

A Várnai blogja jó kombináció. Egyrészt mert vannak eredeti információi: hivatalból, utánajárás eredményeként, és maga is (a saját képviselői kezdeményezései) gyártja őket. Másrészt eredeti stílusban, élvezetesen adja elő. Harmadrészt, vállalja az interaktivitást, ami szerintem egyre érdekesebb lesz. Összevetve a karót nyelt, mesterségesen elzárkózó döntéshozókkal, a fantáziátlan és lusta többi ellenzékkel (főleg nyilván MSZP, az elvileg interaktív, de eredeti tartalmat ritkán és tehetségtelenül hozó honlapja ellenére), vagy az interaktivitás első élményét a választók anyázásában megélő tisztviselőkkel (Rozgonyi alpolgármester).

Ennek modellként az a gyengesége, hogy ilyen kombinációra nem mindenki képes, például nem tud elég szórakoztatóan írni, vagy nem tud/akar egy kis kapacitásokkal rendelkező párt aktivistájaként nagyon sokat dolgozni. Ráadásul rengetegen vannak, akiket a Várnai témái sem érdekelnek, mert annál hedonistábbak, miközben kritikusak is, mivel az önkormányzat fogyasztóként, ügyfélként nem szolgáltat nekik elég jól.

Józsefváros egész más konfiguráció, modellnek ez sem mondható. A központ ott egy civil blog, amely főiskolai leckeként jött létre, és néhány sajátos körülmény folytán maradt fenn. Ebben szintén van egy személyiség nehezen utánozható vonásai, és van a korábban zajló szociális városrehabilitáció hatása, a kompetens és érdeklődő civilek. Lesley blogger civilként gyűjt anyagot, illetve a beküldött anyagokból dolgozik, gyakrabban kérdez, mint értékel, ezek is általában rövidebbek, egyszerűbbek, mint Várnainál, az értékelő részeket az olvasók hordják össze. Mindez hátrány is, de előny is. Mint egy törzskommentelő fogalmazta, a 8kerblog egyfajta életérzést is táplál, és jól, valószínűleg nagyobb és sokfélébb embert vonz, mint a Várnaié.

A politikusok közül az LMP erőssége ott tudtommal inkább a műhelymunka, ami hosszabb távon alapfeltétele lehet a sikernek, de a nyilvánosságnak megmutatni nem könnyű. Az MSZP aktívabb, szakmai munkát is végez, a zuglói párttársaktól elérően nincs nyilvánvaló opportunizmus (talán mert már egy ciklus óta kisebbségben vannak). A Jobbikot, úgy látom, domesztikálták. A fideszeseket a nyilvánosságban a polgármester stábjának néhány huszonéves újonca, és egy furcsa, árnyék-polgármesternek látszó politikus-tanácsadó képviseli, aki az előző két polgármester alatt is ezt a szerepet játszotta. Lényegesen más tehát a közéleti felállás is, és ennek a web2 megjelenítése is.

A széleskörű internetes kommunikáció a kerületi közügyek egyfajta szappanoperásítását igényli szerintem. Várnai jellemzően egyedül látszik írni ezt, ami az ereje és a korlátja is. A józsefvárosi szappanoperában több a karakter, és inkább látszik kollektív alkotásnak lenni, ami bizonytalanabb történet, bár ha összeáll, akkor talán szélesebb lehet a hatása. Érdekes mindkét felállás, hatásos szappanoperát üzemeltetni így is, úgy is nehéz.

És akkor még nem mondtam, hogy az országos ügyekben a nyilvánossághoz az érintettek, így vagy úgy, de hozzászoktak. A helyi ügyekben egymással kapcsolatban lévő (lakóhely, intézményi állások és együttműködések) szereplők lennének a szerzők és a fogyasztók is. Bármennyire kis ügyek kívülről, nekik a bőrükre mehet egy-egy eset, és kevésbé rutinosak a konfliktuskezelésben.
Józsefvárosban, úgy látom, mostanában módszeresen rombolni is akarják a vezetéstől közvetlen függésben nem lévők hálózatait. Ha nem tisztán opportunizmusból, akkor azért, mert azt gondolják, hogy pár tájékozott embernél több nem kell egy kerületi önkormányzatnál.

Előzmény: Fabius. (9125)