Üdv Mindenkinek!
Elöljáróban annyit, hogy készítettem egy piko u-prof R2-es S ívpályát. Ezen szépen látszik milyen távol tart a
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=110023949&t=9130964
hozzászólásomban leírt közelkapcsoló kinematika S-közepén, ill. ívben.
Valamint készítettem egy közelkapcsolást két régi schicht vagonról egyenesben (szerintem tökjó :) Bocsánat az elérzékenyülésemért :)

Ismét vagonvilágítás....(utoljára)
Szándékosan nem magyar vagonba szerelt világítást mutatok be, mert nem akarok "bakot lőttél,... meg az másiknak igaza van tényleg nem úgy néz ki" kommenteket kapni :)
Ezek tillig H0-ás kocsik, amik belső kialakítása megegyezik a MÁV régebbi Sachsenmodelle alapra épült kocsijaival.

A képen látható, hogy a LED-sor az 1000mikrós kondi miatt feljebb emelkedik a fülkebelső fölé, így vitrinben nézegetve sem zavaró, hogy benn van a világítás. (a kondikat odaragasztottam, és a WC-ben helyezkednek el.

Az áramszedő rugóbronzot a www.ZZemoki.hu -tól szereztem be. TÉNYLEG NEM fogja észrevehetően meg a kocsi gurulását, viszont nagyon jó áramszedést biztosít!!!! Nem beszélve a pofonegyeszerű beszerelésről sem (kerekeket sem kell kivenni)!
A led-sor, és a kicsi digipanel (funkciódekóder) a www.vasutmodellelektronika.hu -ól származik.

A ledsor előnye, hogy 4 LED van sorbakötve, és a végén ellenállásal védve. Kettő ilyen, sorbakötött led-sor van egymással párhuzamosan kötve. Azaz megoldható, hogy felezzem a világítás a kocsikban minden gond nélkül (a nyák-ot kell a negatív oldalon bontani/kireszelni). A funkciódekóder közös + kimenetéhez kellett tennem egy diódát. Az okot nem tudom (fehér led alalcsony nyitófesz?), de ezzel egyértelműen le ill- felkapcsol a világítás (dióda nélkül alapesetben is "derengés" van a vagonokban). F1, és F2-re tettem a kocsi egyik/másik oldalának világítását.
Mivel minden kocsi külön-külön mozdonycímre (is) tehető, így együtt/külön (is) lehet kapcsolgatni a világítást.
Egy szépséghibája van a funkciódekódernek, alapesetben egyenáramról nem üzemel, így analóg pályán sötét van... (gyártót nem kérdeztem erről, hogy programozható-e ezen része)
Akinek külön-külön minden fülkébe kapcsolható világítás kell, annak pl: a www.digitools.hu féle kocsivilágítás ideális lehet. Nekem ennyi luxus is bőven elég volt.
Ez a munka eredménye :)
Ahova nem jutott led a fülke fölé, ott permanensen sötét van (de ott nyilván nem utazik senki :)
A régi schicht (MÁV) kocsikba is hasonlóan szereltem be a panelt. A led-sor fel lett csavarozva a mennyezetre (gyári lyukak gyufaszállal kibélelve). A funkciódekóder szintén rá lett ragasztva a ledsorra felül. A kondik pedig az előtérben kaptak helyet
A Roco (MÁV) kocsijaival kicsit nehezebb (lesz) az eset, mert ott az utastér felett a tető jön le, és az utastér felett futnak át merevítők, amik "bezavarhatnak" a ledeknek. Oda ez az olcsóbb, fix leosztású ledsor nehezen kivitelezhető, több munkát igényel.
Remélem tudtam kedvet adni a "vacilálóknak" :) Érdemes nekiállni, mert digi vezérlésnél nagyon szép a látvány.
Üdv: Diginewl