Kevin-12 Creative Commons License 2011.06.07 0 0 17538

Engedjétek meg, hogy megosszam Veletek tapasztalataimat Montenegróról. 2010-ben voltunk Tivat mellett Donja Lastvan 10 napot. Bejártuk a környéket, de nem győztünk betelni a látvánnyal és az emberekkel. Igen, az emberekkel !

Megérkezésünk után napokon keresztül furcsa volt számunkra hogy az aparman előtt álló autók tárva nyitva vannak, sőt este is lehúzott ablakokkal. Finoman rákérdeztem az apartman jól beszélő tulajdonosánál a jelenségre, hogy nem félnek-e hogy ellopnak valamit. (Uánna kiderült hogy jól le is járattam magam, de megkaptam a választ!)

Viki asszony elmondta hogy nagyon jó a közbiztonság. Ha valakit lopáson kapnak eltörik a kerét, kihívják a rendőrőket azok meg a lábát. Nyugodjunk meg, nem lopnak az emberek. Ledöbbentem.

A másik ami nagyon szemet szúrt, a plavi horizonti strandon süttettük magunkat. A homokban szomszédunk egy svéd házaspár volt. Két kisgyerekkel. Az egyik gyereket az apuka belevitte a tengerbe (300 méterig alig fél méter) majd amikor kifele jöttek, a gyereket felvette és az egyik karján lévő felfújható karúszó gumit elvesztette. Úgy képzeljétek el, egy szerbül beszélő férfi vitte utánnuk a tömegben. Vad idegen szerb.

Ez a mentalitás is nagyon megfogott. A kissebbségi sötétbőrűek dolgoznak! Utcát sepernek! Nincs egy csikk sem eldobva sehol.

Sokan említették hogy Montenegró koszos ország. Háát az tény hogy egyes területeken balkáni emberek élnek, de a tengerparton NINCS SZEMÉT ! Segítőkészek az emberek, szeretik ha legalább egy párszót megszólalunk szerbül.

Évekkel ezelőtt ragadt rám a nyelvükből egy kevés, inkább csak pár szó.

Tivatban bementem egy kis ABC-be ahol a csemege pultnál kértem felvágottat. A pultos hölgy szeme egyből kikerekedett és szép lassan szerbül sorolni kezdte a termékek nevét. Úgy mint ha tanítani akar. És tényleg! Következő alkalommal már úgy kértem, mosolygott is és tovább sorolta a szavakat. Végül kézzel lábbal kommunikáltunk. Nagyon tetszett a közvetlenségük, mentalitásuk.

Júliusban ismét célba vesszük Tivatot, nem győzünk betelni! És lehetne nagyon sokat tanulni tőlük, minden téren!

http://donjalastva.fw.hu/