[Szilvásvárad 2011]
Idén nagyszerű időnk volt, ezt el kell ismerni.
Ennek ellenére a hosszútávos mezőny idénre mintha ismét fogyott volna.
Kár érte, kezdenek ezek a hosszúk egyszemélyes időfutamok lenni.
- kis edzéselmélet
A szokásos éves rutinnal készültem a megmérettetésre, íme a recept.
Heti 2-4 munkábajárás (2x40 perc, 100-as pulzus),
Általában keddenként megvadítom a hazautat egy kis Óbuda-Virágosnyereg-Határ nyereg kitérővel, ez plusz 40 perc, 300-400m szint.
A felmenetel miatt ebben mindenképpen van egy 15 perces erős szakasz.
Vagy egyben (ahol a Buda Maraton ment fel a Csúcs hegyre a téglagyár felől), vagy két részletben (országútival a Virágosnyereg utca + Erdőalja út-Virágosnyereg).
Csütörtökön tájbringa, a CsTSz (lásd http://www.mtbo.hu , ez itt a reklám helye :-) ) erőnlétem fő alapja, egyúttal külső kényszer az önsanyargatásra. Mellesleg igen jó szórakozás.
Helyszíne válogatja, mennyit edzést jelent. Általában 1 óra bemelegítés a rajtig, majd egy óra igen intenzív testmozgás, a pontoknál térképnézegetős rövid pihenőkkel.
Idén még futottam is, hátha sok sár lesz idén és tolni-cipelni kell a bringát. Heti 3-6 km simán összejött.
Hétvégén általában nem bringázok.
Naszóval, miután ilyen szépen felkészültünk a 6-8 órás menetekre, mindig jön a csodálkozás. Lássuk.
- A verseny
Annyit mindenesetre elhatároztam, hogy folyamatosan és sokat fogok inni, a görcsveszély miatt.
A rajt után az aszfalton nem éreztem magamban az erőt, de azért haladgattam. Az első frissítőt szokás szerint kihagytam, két kulaccsal indultam el, Basica Sport porral bekeverve.
Az Ördögoldallal sem volt gond. Miután kipipáltam, örültem, hogy a combomban nyoma sem volt a túlzott megerőltetésnek, amiből görcs alakulhatna ki.
Viszont hideg volt. Nem fáztam a rövid szerelésben, de a combom és térdem el volt merevedve.
Bánkúton jó sokat (2:25) álltam, de ezt így is terveztem. Félbanán, itóka, kulacstöltés, láncot olajoztam a hozott készletből.
Kísérleteztem. Nagymező előtti aszfalton próbáltam ki először a gurulós technikát.
Ez úgy néz ki, mintha egysebességes versenyző lennék, gurulgatok cseppformában, ahelyett, hogy kicsit felegyenesedve tekerjek és küzdjem le a légellenállást.
És tényleg működött a dolog, szépen közeledtem az előttem lévő tekerős pároshoz. (Váltós bringával valószínűleg csak egy bizonyos lejtés + erőnlét párosra lehet ideális az elmélet)
Nemsokára jött a frissítőpont Nagymezőn, itt is álltam egy percet.
Levált a középtáv (sajnálhatják), a hosszútáv mesés részei következtek.
Egy kis sziklakert (ez után szerelt Henger defektet).
Egy kis zöld növényfal kétoldalról. Hosszan. Olyan, hogy az előtted lévő útból mindig csak annyit fogsz fel, mint a Guitar Hero gyorsabb meneteiben a közeledő színes karikákból.
És ezt az élményt csak a mezőny alig 7-8%-a élvezhette. Jajj.
Kezdett melegedni az idő, én is kezdtem magamhoz térni. Egyre jobban mentem. Legalábbis jól éreztem magam.
A 65. km-nél a "Varróház" frissítő felé itt-ott megint kipróbáltam a lejtőngurulós taktikát, és megint beértem két kollégát.
Érdekes, mindenesetre.
A frissítőn megint álltam egy percet, persze, akiket imént előztem meg, megint visszaelőztek; ezeken a frissítéseken lehet, hogy gyorsítani kellene.
Bár az is lehet, hogy ennyi pihenő márpedig jár nekem.
Aztán a sok ivás miatt muszáj volt egy kis "technikai" szünetet tartanom, egészen megkönnyebbültem.
A Mész-völgy frissítőjét kihagytam, így nem tudtam meg, mi volt az idei menü. Ez volt az utóbbi két év emlékezetes tábortüzes-kolbászos pontja!
Hamar eljött a 92. km: Szarvaskő.
De még előtte a Berva-völgy aszfaltján vezettem egy jóízűt két srácnak, azt hittem, hogy majd a Szarvaskő felé való kis terepes átvágáson meglesz ennek a böjtje, de aztán hármunk közül bőven elsőnek értem be a frissítőpontra.
Szarvaskőn megint álltam majdnem két percet, ittam, töltöttem, olajoztam, persze mindenki visszaelőzött.
De sebaj, az utolsó frissítőig Szomjas Csukáig bőven visszavettem a pozíciót, ennél a frissítőnél meg sem álltam; sőt a katonasírok utolsó emelkedőjén még befogtam egy versenyzőt.
A célig vezető lejtőn pedig már csak arra ügyeltem, hogy ne érjen hátulról meglepetés. De ilyen veszély nem fenyegetett.
Maradt még gulyás, vettem a "Magyarok söre" standján pár házisört
(imént ittam meg egy jászdózsai Köleses sört, hát én ebből még fogok szerezni az biztos!)
- Ennivaló
Ennivaló = zselék, amiket vittem, előrelátás híján mindig vettem itt-ott egy keveset, ezért aztán a megszokott powergel mellett kipróbálhattam két másik terméket is.
2 x Powergel zselé (41g, 455kJ), állaga átlagos
2 x Nutrixxion Energy Gel zselé (40g/db, 508kJ), nagyon sűrű, elsőre meg is lepődtem rajta.
3 x High5 EnergyGel (38g 368kJ), szinte inni lehet, igen könnyen fogyasztható. A kiszerelés elég kicsi.
2 x Ca+Mg tabletta kombó. Talán idén nem is kellett volna, de inkább nem próbáltam ki.
- Technika
Eddig Racing Ralph volt elöl, de a tavalyi szezon óta nem vettem le, és kezdett kopni.
Ezért a versenyre egy Maxxis Crossmark 2,1 került fel, először használtam, és hát nem rossz gumma.
Hátul maradt a Racing Ralph 2,25 felállás.
- Statiszikák
Sok-sok statisztika, amit szeretek mazsolázni, mert ha már van Garmin 705 GPS kütyü meg számítógép, ó mennyi időt el lehet ezzel tölteni edzés helyett :-)
GPS:
Táv: 114,4km Szint: +3017/-3010 (egész pontosnak tűnik) AvgSpeed: 18,7 km/ó Max=55,4 km/ó
Idő: 6ó11p bruttó, 7p30mp állás idő
AvHR=144 MaxHR=176 (ördögoldal természetesen)
Ridewithgps szerint: Avg Watts: 240W. (tavaly 245W volt)
Track, pulzus, miegymás:
http://ridewithgps.com/trips/263476