Hubert (a lengyel srác) Kazinczy 200-as beszámolójának második része:
Pusztafalu, 2011.05.21., 20 óra
Egy padon fekszem a falu kocsmája előtt. Lázam van és hidegrázásom, pedig a hőmérséklet 20 fok. Nincs erőm fölemelkedni a padról. Ennyi volt? Agóniámból a kocsmárosnő ment meg, egészen csinos asszony. Egy takarót hoz, aztán mégegyet. Forró gyógyteát készít. Közben a "Lengyel" megmentésének akciójához mások is csatlakoznak. Egy fickó egy tálca szendvicset hoz, egy másik bekapcsol egy hősugárzót, hogy felmelegedjek. Fél óra múltva bizonytalanul felkelek a padról és döntök: megyek még 10 kilométert az állomásig. A pusztafaluiak, és különösen a kocsmárosnő segítsége nélkül képtelen lettem volna erre.
Állomás: 158 km, 37 óra.
---
48 kilométer maradt a végére. Hát most már nem adhatom fel. Alszom egy órácskát és elindulok. Martye jön velem. Sokkal több ereje van, mint nekem, de van egy kis problémája: nem hozott térképet. Éjszaka együtt megyünk, de ahogy világosodni kezd, előre siet nélkülem. Mikor odaérek az ellenőrzőponthoz, kiderül, hogy Martye még nem volt ott. Az ösvényen találkozunk egy órával később. Elnézte a leírást és hét kilométerrel eltért a ponttól. Még megpróbálja behozni a lemaradást, de már nem sikerül.
---
Már csak hét kilométer. Kezd meleg lenni. Nagyon meleg. A nyílt területen alig kapok levegőt. Óránként megállok, leveszem a cipőt és megszellőztetem a lábamat. A sebességem 2 km/órá-ra esik vissza. Milyen közel a cél és milyen nehéz elérni!
---
Belépek a Kovács Villába. Mindenki tapsol. Lehajtom a fejem, hogy ne lássák a könnyeimet. Életem legnehezebb túráján vagyok túl.
---
Kazinczy 206 kilométer, több, mint 7000 méter szintkülönbség
1. Vass-Eyssen Álmos 43.02
2. Nyakas Gábor 43.30
Örsi Bálint 43.30
Rudolf István 43.30
9. Hubert Puka 53.48
Lányok:
1. Maszlik Brigitta 48.38
Teljesítők száma: 11/24
---
Terep: Zempléni hegység, a magyar-szlovák határ. Alacsony hegyek, kivétel nélkül 800 m alatti magassággal. Emelkedők, bozótosok. Sok erdő, kevés nyílt terep. Technikailag nehéz határösvény, amely mentén a túrának majdnem a fele haladt. 200-360 méteres hegymenetek. Az eső után némelyik rész néhol igazán nehézzé vált.
---
A főszervező: Wehner Géza. Az eredménylistáján ott van többek között a "La Petite Trotte de Leon", idén a "Tor Des Geants"-ra megy. Kemény legény, aki tudja, mire van szüksége a többi kemény legénynek.
---
Szervezés: minden ötvenesen 5-9 ellenőrzőpont. Ezenkívül frissítőpontok vízzel, szörppel, édes és sós falatokkal. Szállás a túra előtt és után. Választás szerint egy 200 km-es, három 100 km-es, négy 50 km-es és egy 20 km-es táv. Összességében jó adag logisztikai feladat, amit a szervezők tökéletesen megoldottak. Nagyon jó volt.
És még egy megjegyzés - átváltás után mindez 110 złoty. 54 óra gyaloglásért. Ha tud valaki olcsóbb rendezvényt ilyen távon, az szóljon!
---
Veszteséglista: néhány vízhólyag és két köröm, semmi különös. Két nap alatt sikerült magamhoz térnem, a talpam még kicsit ég. Csak a vállammal van egy kis baj. Egy hete feldagad és csak az egyik oldalamon tudok aludni.
---
Lehetett volna jobb, gyorsabb? Természetesen. Vegyük sorba:
- két héttel a túra előtt elkaptam valami vírust, ami kicsit legyengített. A mai napig lábadozok. Ilyen hosszú távon nincs kegyelem: valahol ki kellett jönnie rajtam. Pusztafalun jött ki. Ettől legalább két órát veszítettem.
- útvonalismeret - elkövettem néhány kisebb navigációs hibát. Néhányszor az útvonalról is letértem. Az útvonal ismeretével 2-3 órát megtakaríthattam volna.
- taktika - jó időben és több frissítőponttal lehetséges lett volna az egész táv teljesítése hátizsák nélkül, csak egy kulaccsal és övtáskával. Ez további két óra.
- kémia - bevettem egy fájdalomcsillapítót az utolsó ötvenes előtt. Bevehettem volna kettőt-hármat is, mindegyik egy-egy óra nyereséget jelenthetett volna.
Ez összesen 8-10 lefaragható óra.
---
Elégedett vagyok? Igen! Igazán nehéz túra volt. A legnehezebb, amit eddig végigcsináltam. Meg kell említeni egy fontos körülményt: jóindulatú szervezők, jó társaság, önzetlenül segítő helybeliek. Minden nagyon pozitív volt, ami ezen a túrán velem történt. Szép ország és nagyszerű emberek. Nagyon szeretnék visszatérni ide.