Kiss45 Creative Commons License 2011.05.19 0 0 53166

Sziasztok!

 

Nagy gondban vagyok, nem tudom, hogyan kellene a fűtésrendszert átalakítani.
Adva van egy ház (alapterület kb 70 m2), meglevő fűtési rendszerrel, ETI 25-ös gázkazán a pincében. A radiátorok 2 éve leszerelve állnak, a csővezetékből a víz leengedve. (Vajon nem ment tönkre az gész rendszer az miatt, hogy a csőrendszer és a radiátorok belseje is ennyi ideje érintkezik a levegővel?
A házhoz most tetőtér beépítés készül, ami megnövelné a területet kb 50 m2-el, és a falak is (B30-as tégla) kőzetgyapotos szigetelést fognak kapni. A melegvizet jelenleg villanybojler szolgáltatja.
Vajon érdemes a kazánt kicserélni? (20 éve jól működik, állítólag a tetőteret is elbírná)
Ha kicseréltetnénk, akkor érdemes kondenzációs kazánt venni? (Ekkor ki kellene béleltetni a kéményt (ami kb 6 méter).
Csak radiátorok vannak lent. Hogy fent mi lesz, az még nincs eldöntve. (Legyen padlófűtés?) Radiátoros fűtésnél is van értelme a kondenzációs kazánnak?
A melegvizet olcsóbb gázzal előállítani, mint villany bojlerrel? Még sose volt gázbojlerem, de úgy gondolom a leggazdaságosabb megoldás egy átfolyós rendszerű vízmelegítő jelentené. A problémám az, hogy a kazán jelenlegi helye és a fürdőszoba viszonylag messze vannnak egymástól. (kb 10 méter vezeték kellene a kazántól). Llehetne gázzal tartályban melegíteni a vizet, és azt keringetni a vezetékben, de ez azért nem szimpatikus, mert így állandóan kb 120 liter vizet kellene melegen tartani úgy , hogy mondjuk csak este vagyok otthon. Egész nap feleslegesen fűteném a vizet. Nem beszélve a keringető áramfogyasztásáról, és a keringetés közben lehülő vízről.
Arra is gondoltam, hogy esetleg a tetőtérben levő fürdőszobába tennék egy átfolyós vízmelegítőt, hátha az több melegvizet képes előállítani, mint egy kombi kazán.
Ha viszont ez nem igaz, akkor lehetne az is, hogy a lenti kazánt kidobnánk, és fentre vennénk egy turbós, kombis kondenzációs kazánt, és onnan menne a fűtés is, és a melegvíz is. Annak rövidebb kémény kell mint a lentinek (hiszen a tetőtérben van), és mindkét fürdőszobához közel van. (Viszont akkor a gázt fel kell vinni, terveztetni, engedélyeztetni)
Kérdés, hogy az elbír-e két fürdőszobát? Gazdaságos-e vele a fűtés?
Egy fűtésszerelő szerint ez nagyon nem lenne jó. Be lehetne ugyan ezt kötni, de nagyon gazgaságtalan lenne a fűtés vele, mert a jelenlegi rendszer úgy van kitalálva, hogy a pincéből indul ki az egész csőrendszer, tehát csak onnan lehet betáplálni a melegvizet ahhoz, hogy ne kerüljön túlságosan sokba a fűtés. De mivel nagy a távolság a leendő kazán és a mostani betáplálási pont között, ez nagyon nem szerencsés. (kb 15-18 méter?) Vajon tényleg olyan sokat számít az a gázszámlánál, hogy a csővezeték hogyan van kiaalakítva?
A felső szinre a fűtést elegendő egyetlen csövön felvinni, vagy sokkal jobb lenne úgy megcsinálni, hogy minden szobában átfúrni a födémet, és így kb 4 helyen menne fel a fűtésvíz?
A meglevő 20 éves acél radiátoraim mellé vehetek alumínium radiátort?
Esetleg létezik olyan gázkazán, ami fűtésre 25 kw-os, de nem csak 11 liter/perc melegvizet tud előállítani?

Az átfolyós vízmelegítők több vizet képesen előállítani, mint azok a készülékek, amik fűtenek is?
Bocsánat a sok kérdésért, de nagyon tanácstalan vagyok.