kari333 Creative Commons License 2011.05.19 0 0 808

 

A Biblia nem beszél sem "örökkévaló Fiúról" , sem "Fiúistenről" , hanem két sajátos kifejezést említ : Ige és Fiú .

 

Mi a különbség a kettő között ? :

 

Az Ige már korábban létezett és Isten volt ( az Atya ) , a Fiú azonban mindenkor a megtestesülésre utal .

 

A Fiú kifejezés elsősorban nem az istenire utal, míg az Ige ellenben igen. Az Ige nem jobban elkülöníthető személy az Atyától, mint amennyire egy ember és annak szavai elkülöníthető személyek. Isten Igéje az Ő része, amely nem választható külön Istentől. Isten Igéje nem vonatkozhat elkülöníthető személyre, ahogyan az ember szava sem jelenti azt, hogy az illető két személyből áll.

 

A Zsolt 107:20 azt mondja: „Kibocsátá az Ő szavát...” Az Ézs 55:11-ben pedig ezt olvassuk: „Így lesz az én beszédem amely a számból kimegy...” A Biblia ezen verseiből nyilvánvaló, hogy Isten Igéje olyasvalami, amely hozzátartozik Istenhez, egy kifejeződés, amely Tőle származik, nem pedig egy elkülöníthető személy az Istenségben. Az Ige nem egy különálló személy volt, sem egy különálló Isten, ahogy az emberi kifejezésmód elkülöníti az egyik személyt a másiktól. / Miként is olvasnánk a Ján 1,1 versét, ha az Isten kifejezés itt az Atyát jelenti ? /

 

Az Ige inkább gondolat, terv, vagy Isten értelme volt. Az Ige nem Isten alárendeltje volt, hanem Maga Isten. Az Ige kezdetben Istennél ( "Isten előtt való" - Istenhez tartozó ) volt, azaz tulajdonképpen Maga Isten volt. ( Ján 1,1 )

 

Istent magát nem lehet elválasztani az Ő gondolataitól, tervétől vagy értelmétől. A János 1 azt mondja, a Logos létezett Isten elgondolásában az idők kezdetétől. Amikor eljött az időnek teljessége, Isten megvalósította ezt a tervet. Testet öltött a tervet követve, az ember Jézus Krisztus formájában. A Logos Isten kifejeződése. A megtestesülés  Isten elgondolásában létezett a világ kezdete előtt :  A ki eleve el volt ugyan rendelve, a világ megalapítása előtt, megjelent pedig az idők végén ti érettetek. ( 1.Péter 1,20 )

 

Jézus Krisztus Isten Fia nem más volt, mint az Ige, vagy Isten, aki megjelent testben. Isten Fia már korábban létezett elgondolásban,de nem mint anyagi lény. A  Biblia ezt az előre elrendelt tervet Igének nevezi. ( Ján 1,1 és 1,14 )

 

 

2Kor 5,18
Mindez pedig annak az Istennek műve, aki kiengesztelődött velünk a Jézus Krisztusban és megbízott minket a kiengesztelődés szolgálatával.  
 2Kor 5,19
Mert Isten engesztelte ki magával a világot Krisztusban, nem számítva be nékik bűnüket s reánk bízva a kiengesztelés igéjét.