liliom555 Creative Commons License 2011.05.13 0 0 53018

Sziasztok!

Segítséget, tippet szeretnék kérni, előre is köszönöm mindenkinek. A dilemma az, hogy milyen fűtés legyen egy teljesen felújítandó lakásban? 67 nm-es, 2,5 szobás, 4 emeletes épületben, 3. emeleti, napos, a két hosszanti oldalról „védett”, hiszen vannak szomszédok. Vadonatúj nyílászárók is lesznek.

Jelenleg konvektoros fűtés van, aminek megtartása is felmerült (látványkonvektorra való cseréléssel). Nyilván ez olcsóbb, mint a cirkó. A kérdés az, hogy megéri-e a cirkó esetleg a villany?! Sajnos anyagilag minden fillér számít, bár előteremthető a nagyobb költségre is a fedezet, ha nagyon ajánlott valamelyik drágább módszer.

Villanyfűtésnél találni egészen modern rendszereket, elég jól hangzó ígéretekkel (pld. gyors és olcsóbb kialakítás cirkóhoz képest), de nem tudom, mi a valóság, megéri-e, nagy-e a differencia a havi költség terén? Hallani, olvasni ezt is, azt is, nem tudom, van-e valakinek tapasztalata, tanácsa pro és kontra.

A cirkó mellett szól nyilván a kényelem, ellene a sok intézkedés és az ár. 3. emeleti a lakás, a kémény nincs bélelve, és a jelek szerint a parapetes megoldás nem járható, csak a kéményes. Sokan ajánlják a kényelem miatt, van, aki szerint ezzel csökkennek a költségek, de olyan vélemény is akad, hogy a konvektornál alig olcsóbb, legfeljebb kényelmesebb, és a drága kialakítás miatt kevésbé éri meg. És sajnos itt, ahogy tudom, akár 800 ezer-1,2 milliós is lehet a kialakítás költsége, ami lehet, csak 10-12 év után térül meg (már ha megtérül), és kérdés, tényleg megéri-e ez?

Szívesen fogadok minden meglátást, tanácsot, tippet, előre is köszönöm még 1x.