Kostyán Tivadar Creative Commons License 2011.04.26 0 0 715

Szeretném megosztani veletek néhány nappal ezelőtt szerzett hangszerpróbálgatási élményeimet, melyet egy budapesti hangszerboltban szereztem (Eldoradomusic), egyben ismertetném a digitális zongorák kínálatát kb. 250e forintig. Elöljáróban annyit, hogy:

1. Az ismertető nem teljes.

2. Sajnos igencsak kijöttem a gyakorlatból, így nem tudtam színvonalasabb darabokat játszani. Éppen ezért szinte kizárólag fejhallgatóval próbálkoztam.

 

Az egyik legolcsóbb digitális zongora a Casio CDP-100. Általában állvánnyal árusítják, ára akár 140e Ft alatt is lehet. Mindenféle "csicsától" mentes, de a zongorázás legfontosabb kellékeivel (tisztességes zongorahang, kalapácsmechanikát jól utánzó billentyűzet) rendelkezik. 3 pedál nem csatlakoztatható hozzá, de a zongora jobb pedáljának funkcióját ellátó kis "taposó" igen. A 32 hang polifónia elegendő, esetleg hangszínrétegzésnél lehet kevés. Kellemesen csalódtam a hangszerben.

 

A CDP-200R kíséretautomatikás szintetizátor és digitális zongora egyben. Lényegében a CTK-5000 kisszinti zongorabillentyűzetes változata. A polifóniafok 48, összetett hangszíneknél viszont csak 24. A hangszínek száma több mint 600, a stílusoké 200. Samplerrel is rendelkezik. Érdekes lehetőség az egyéni skálák szerkesztése. Későn vettem észre a hangszert, így már nem tudtam kipróbálni. Nagyon kedvező az ára, állvánnyal együtt 170 ezer alatt elcsíphető.

 

A Casio egy szinttel feljebb lévő zongorája a PX-130. 16 hangszínnel rendelkezik, a polifóniafok akár 128 is lehet. Alapára nem sokkal magasabb, mint a CDP-100-é, de ez nem tartalmazza az állványt. "Feltupírozva" (állvány, 3-pedálos egység) már 200e Ft feletti árat kapunk. Ezen a gépen nem játszottam, csak nagy testvérén.

 

A Casio PX-330 a PX-130 sok hangszínnel és kíséretautomatikával felvértezett változata. Ez állvánnyal és 3-pedálos egységgel már 250e Ft felett van, de "csupaszon" is több mint 200 ezret kell fizetni érte. Ami azt illeti, próbám során sem billentésben, sem zongorahangszínben nem éreztem nagy különbséget a legolcsóbb Casióhoz képest. A hangszínek száma kicsit kevéske, csak 250,  stílusból 180 áll rendelkezésre. (A CDP-200R több mint 600 hangszínnel rendelkezik.)

 

Vannak eleve állvánnyal és 3 pedállal kínált Casio-zongorák is, ilyen például az AP-220 vagy a PX-730. Mindkettő 250e Ft körül van.

 

A Korg talán legolcsóbb digitális zongorája az SP170, kevéssel 150e Ft felett elérhető. Meglepődve tapasztaltam, hogy a billentyűzet nem kalapácsmechanikájú, valahol félúton van a szinti- és a zongorabillentyűzet között. Nem játszottam rajta.

 

A Yamaha 200e Ft alatt elérhető hangszere az YDP-141. Külsőleg komoly hangszer benyomását kelti, lényegében egy digitális pianinó. A billentyűzetet használaton kívül fedél védi, alaptartozák a 3-pedálos egység. Kellemes a billentés, szép a zongorahang, a 64 hang polifónia bőséges.

 

Az YDP-141 közeli rokona a valamivel olcsóbb és még inkább helytakarékos YDP-S31. Az állvány és a 3-pedálos egység itt is alaptartozék. Nem játszottam rajta.

 

Az YDP-161 az YDP-141 kissé nagyobb tudású változata. Kicsit több hangszínnel (6 helyett 10) rendelkezik, izmosabb a hangszórója, és elvileg jobb a billentyűzete. Akár 128 hang is szólhat egyszerre. Én (fejhallgatón keresztül) nem igazán éreztem különbséget az YDP-141-hez képest.

 

A Yamahának is van zongorabillentyűzettel rendelkező kíséretautomatikás hangszere, ez a DGX-640. Szerencsével 200e Ft alatt megvehető. Az árban benne van az állvány és a pedál is. Akár 3-pedálos egység is vásárolható hozzá. Sajnos a közvetlenül választható (ún. panelhangszínek) száma mindössze 142, a stílusoké 165. A próbára nem maradt idő.

 

A zongorabillentyűzetek után ócskának tűntek a szintibillentyűzetek. Ilyennel rendelkező hangszert (pl. Yamaha NP-30, NP-V60, NP-V80, Casio WK-200) zongorázásra nem javaslok.

 

Remélem, segítettem azoknak, akik digitális zongora vásárlása előtt állnak. De kizárólag a fenti sorok alapján senki ne döntsön, próbálgassátok a hangszereket!