holicse Creative Commons License 2011.04.17 0 0 4223

 

Ha már a vegyesbe nem sikerült a szöveg közé illszteni a képeket, itt megpróbálom még egyszer, hátha sikerül:

 

 

Sajnos nem volt, s úgy tűnik, nincs, és talán nem is lesz egyhamar annyi időm a motorépítés közepette, hogy részletesen megírjam a honlapomra a komplett puffer tartályos rendszerem születését, működését. Pedig tervezem. De mivel a tavaly óta emlegetett HMV, csak most, a tél vége felé készült el, és így arról még sehol se számolhattam be, ezért dobok ide egy gyors összefoglalót, és egy summázott tapasztalathalmazt.

Csaba110 készítette hőcserélő spirállal láttam el az utca egyik házából kidobott 120 literes villanybojlert (elektromos hiba miatt dobták ki „gazdagék”, de mondjuk a fűtőszálja pont jó is maradt), amit boldogságukra hoztam el. Csaba kérésemre nekem egy olyan hőcserélő verziót csinált, amiben az elektromos betét is benne maradt. Arra az esetre tartattam meg vele, hogy ha feltalálom a házi uránkapszulás mini atomerőművet elektromosság előállítására, (vagy valami mást?) akkor ez a ketyerém is ráköthető lesz. Amúgy ezzel a melegvíz ellátásom 3 utas lett, hisz tudok gázzal, szilárd tüzeléssel, és villannyal is előállítani HMV-t.

A HMV tartály már nem fért a „hőközpontba”, ezért a kazánnal határos fal túloldalára szereltem fel a bojlert

 

 

Vezérléséről annyit, hogy a visszatérőben van egy kurfli. Kétféleképpen is lehet fűteni a HMV tartály hőcserélőjét. Egyrészt van a puffer felől érkező visszatérőbe egy bekötés, amiben a régi herz szelepem van bekötve, aminek a kapilláris csöves termofeje a HMV tartályba van feldugva középmagasságba. Ha arra ráteszem a fejet, akkor az érhető el, hogy alapból hidegen, nyitott szelepállásban, a kazán-puffer keringetője a HMV felé is tud áramoltatni, de ha ez a kazánvíz már nagyon forró, és ezzel a HMV is nyilván felmelegedett, akkor a herz szelep elzárja a járatot, megáll a HMV fűtővize. Eközben ha lehűlne a HMV-ben a víz, mondjuk kivét miatt, akkor újra visszanyitna a herz szelep. Ezt most nem használom, mert alapból is egy másik energiát terveztem kivenni a rendszerből. Még tavaly gondolkodtunk gányolóval azon, hogy ki kéne venni a maradék hőt a kazánból, amikor a puffer felmelegedett, a tűz leégő félben van, de még minden a legnagyobb hőállapotában van a kazán, és benne a víz. Személyes tapasztalatom, (gányolónál is így van) hogy mikor a füsthő küszöbérték alá esik, a kazán-puffer keringetője leáll, akkor még vastagon van parázs, és legalább egyszer eléri a kazánvíz a vészkapcsolás szintjét, amire a keringető bekapcsolva ezt a 98 fokos vizet elviszi a puffer felé. Van, hogy ez kétszer is megtörténik. És még ekkor is igaz az, hogy a kazánban marad egy 90-egynehány fokos víz, ami aztán veszteségként a kazántesttel együtt elhűl magától. Na mi ezt az energiát akartuk megfogni. Sikerült. Az történik, hogy ha a füsthő csökkenés miatt (85 fok) leáll a kazán-puffer keringető, de a kazánban magasabb a hő, mint az alap indítási hőpont (50 fok), és a HMV tetején mért érték is kevesebb a határértéknél (50 fok szintén) akkor indítja a HMV keringetőt. Az meg az ESBE-t is kikerülve, egy kis körben (csak kazán ki-be) szépen addig kering a kazánvíz a HMV felé, míg vagy a HMV teteje eléri az 50 fokot, vagy a kazán vize csökken 50 fok alá, vagy egy újra begyújtással, új tűzzel a füsthő újra meg nem haladja a 85 fokot. (Ekkor meg újra indul a kazán-puffer keringető)

 

 

 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kazánban lévő parázs, és maradékhő a 10 fokos hálózati vizet simán 52 fokra (ennyivel szalad túl lekapcsoláskor) melegíti fel, miközben a kazánban marad még 60 fokos a víz. Természetesen megmértem, ilyenkor a HMV teteje 52 fokos, az alja 10 fokos, és a közepe a kettő közti nagyjából 30 fokos. Van egy másik tapasztalat is. Csabitól még kérdeztem is, ha eleve meleg vizet kap a cirkó egy sorba kötés esetén a HMV felől, akkor nem fordulhat elő egy olyan helyzet, hogy ki-be kapcsol a cirkó? Gondoltam itt arra, hogy lehet olyan hőviszony, hogy a kapott előmelegített víz hideg annyira, hogy bekapcsoljon a láng, de annak legkisebb modulációja is túlmelegíti a cirkóból kilépő vizet, amire is lekapcsol. Aztán kezdődik elölről ez a ciklus. Igen, ez az állapot nálam létezik, van az a HMV hőfok tartomány, ahol ez történik. Sajnos nem tudom mennyi is ez a pontosan, mert amikor éppen ezt érzékelem fürdés közben, akkor pont fent vagyok a zuhanyzóban, befejezve a napot,és még nem vitt rá a lustaságom, hogy ilyenkor többször lemenjek vissza, nézegetni a hőértékeket. Egyszer kaptam el véletlenül egy 30 fokot lent, és akkor még lengett a cirkó. Egyébként ez a jelenség oly annyira nem zavaró, hogy az asszony érzékelte, mint utóbb kiderült, de szóvá magától nem is tette. Majd egyszer pontosan is utána nézek.   :-)

 

Elektromos vezérlés. Gányoló korábbi áramkörét kicsit átterveztem. Ennek is van egy kis szépséghibája. Az átalakításom eredményéül a füsthő lámpa inaktív állapotban (85 fok alatt is) világít, amikor nem kéne. Ennek oka, hogy a glimm lámpa a beépített relé tekercsén keresztül kapott fázis hatására is tökéletesen világít. Ezt ki lehetne relézni, de nekem nem maradt időm rá, s annyira fontosnak nem tartottam rendezni e kérdést. A vezérlő szekrényen értelem szerűen az alsó műszer a HMV-jé, csak azt sem volt kedvem matricázgatni. Hiába, trehány vagyok.

 

 

 

 

Használati víz kötéséről annyit érdemes tudni, hogy a rengeteg csappal beállítható a 3 lehetőség. [Hideg víz --> cirkó], vagy [hideg víz --> bojler], vagy [ hideg víz --> bojler --> cirkó]

 

 

 

Ha egyszer lesz napkollektor, akkor már ingyen HMV is gyártódhat. De az majd a jövő.