janijani Creative Commons License 2011.04.10 0 0 9454

A filoxéra csak egy veszély, nem biztos hogy filoxérás lesz a szőlőd. (épp most olvasgattam egy régi írást, miszerint ha a szőlősgazda meghallja hogy 10 km-en belül valakinek filoxérás lett a szőlője, sürgősen szórjon ki szénkéneget a saját szőlőjébe, hogy ne kapja el)

Más komoly hátrányai is vannak a dugványozásnak: eldugsz 100 csemegeszőlő vesszőt, 25-30 fog megeredni belőle és ennek a fele jövőre fog kipusztulni. A megmaradó 15-20 tőkéd teremni is fog, de sokkal gyengébbek lesznek mint az erős alanyra oltottak. Közben telnek az évek, ugyanannyit dolgozol vele (vagy többet) mint ha megvetted volna az oltott szőlőt. Ajánlom, vegyél összehasonlításképp 5 tő oltott szőlőt és hasonlítsd össze 5 év múlva melyik mennyit fog teremni.

Mindezt tapasztalatból írom neked, nálunk is agyagtalaj van és tele van a kertem az apósom által gyökereztetett szőlőkkel. Vederben gyökereztette őket vizes homokban felülről egy nylonzsákot ráhúzva, félárnyékban tartva, ebből pótolgatta a hiányzó tőkéket. Amikor rám maradt a szőlő, hiányt pótolni vettem a kertészetben néhány gyökeres oltványt és majd hanyattestem amikor megláttam a különbséget. Szóval biztos hogy olcsóbb a duggatás, de nem nyersz vele.

Duggatni csak az Otellót szabad (meg van még néhány fajta), csemegeszőlőt oltottat érdemes ültetni. Ha nincs pénzed, vegyél néhány tövet és egy év múlva megint néhányat.

-

Előzmény: Midnightx (9453)