Muity Mijo Creative Commons License 2011.04.10 0 0 245

 

A bunyevác mozgalom kapcsán főként a hazai kisebbségi törvényre (ezt meglehetősen hevenyészett módon módosították akkkor, amikor előírták az MTA állásfoglalásának kikérését is), és a magyar Alkotmányra szoktam hivatkozni.

 

Utóbbi kapcsán idézek a Kormányportálról.

 

  • "A módosított Alkotmányba (mármint az 1989-ben módosítottba - Mijo) bekerült a népszuverenitás és a népképviselet elve, mely azt jelenti, hogy hazánkban minden hatalom a népé, amely hatalmát közvetetten (képviselők útján), valamint közvetlenül (pl. népszavazással) gyakorolhatja."
  • 

Esetünkben, mivel "alulról induló népi kezdeményezés" támasztotta alá a lefolytatott aláírásgyűjtés (a vonatkozó kisebbségi törvény szerinti népszavazást), nem országgyűlési képviselő a törvénymódosítás Országgyűlés elé terjesztője, hanem a folyamatunkat felügyelő Országos Választási Bizottság.

Szerény megítélésem szerint, amikor mi bunyevácok igyekszünk az Alkotmány által biztosított népszuverenitás és népképviselet lehetőségével élni, akkor - bármilyen általános tisztelet is övezi az intézményt - a Magyar Tudományos Akadémia egyes részrehajló munkatársai az általuk összeállított vitatható és alapból kétes állásfoglalásukkal nem engedhetik meg maguknak, hogy alkotmánysértők legyenek.

 

  • "A módosított Alkotmányba belefoglalták az erőszakos hatalmi törekvések, valamint az egyeduralomra történő törekvés tilalmát."

Horvátország esetében egy idegen állam folytat Magyarországon asszimilációs tevékenységet, azaz saját hatalmi törekvéseit valósítja meg, egyúttal más nemzetiségek beolvasztásával etnikai jellegű egyeduralomra törekszik, mégpedig az eddigiek szerint - értsd 2006-os bunyevác kezdeményezésünk sorsa - a magyar állam asszisztálásával.

Ez sem egyéb, mint alkotmánysértés.

 

Nem mellesleg, amit sokan figyelmen kívül szeretnének hagyni a következő alaptézis.

 

  • Az Alkotmány az állam alaptörvénye, a legmagasabb szintű jogi norma, amely tartalmazza az állam felépítésével és működésével kapcsolatos legfontosabb szabályokat. Az Alkotmány a legmagasabb szintű norma Magyarországon, így nem lehet olyan jogszabályt hozni, amely ellentétes annak tartalmával.
  •