Bigskorpio Creative Commons License 2011.04.06 0 0 5807

Üdv mindenkinek!

 

Régen írtam már ide a blogra, de tántoríthatatlan látogatója vagyok az oldalnak.

 

Két kérdéssel fordulnék a blog (lap?) szakértő tagjaihoz. Főleg Lalóra számítok, aki profán létére nagy ismerője a szabadkőművességnek, de Márton László véleménye is érdekelne, aki beavatott lévén,  ismerője a ’királyi művészetnek’.

Nemrég olvastam Sumonyi Zoltán könyvét a Szabadkőművesek-et. Nem értettem mi is a Draskovich-szisztéma lényege? Próbáltam utána nézni de nem jöttem rá, aztán vissza kellett adnom a könyvet (könyvtári volt).  Belenéztem a Googliba is, de az eredmény: 0.

 

Másik kérdésem is a könyv olvasása során merült fel. Jelenleg a szabadkőművesség elég nagy taghiánnyal dolgozik. A ’sivatagi vándorlás’ vége óta ~20 év telt el, szabad a működés és mégsem jelentkeznek tömegével a keresők – talán még kevesebben is vannak, mint nyugaton, ahol a háború óta töretlen a működése a páholyoknak. Hogyan lehetséges, hogy Draskovich, miután lehelyezték a délvidéki állomáshelyére, rövid 1-2 év alatt 4 páholyt is elindított? Ráadásul akkor még nem volt ennyire sem ismert a mozgalom, mint manapság az internet idején, a tagok szinte a teljes ismeretlenbe ugrottak be. Manapság mintha tilos lenne, akkor nem volt tilos a toborzás? Az ő -Draskovich, Pálfy(?)- módszereiket nem lehet ma alkalmazni?

 

Tudom, ezek kifejtős kérdések, inkább vélemény megfogalmazása a válasz rájuk, mint tény- és adathalmaz.

 

Bigskorpio