Szia/sziasztok!
Szerintem nekem is kormányszervó problémám lesz, leírom mit tapasztaltam.
1. Bejött tavaly év végén a hideg, ekkor reggelente 9 fok alatt búgó hangot hallatott a kocsi, amikor beindítottam. Ez tartott addig, amíg be nem melegedett kb üzemi hőmérsékletre, tehát kb úgy 10-15 percig, időjárástól függően. Ha 9 fok felett volt reggel, akkor nem volt hang. Olyan volt a hang, mintha a fűtésventi búgna/nyüszögne, volt hogy változott a hangszín ha gázt adtam, de később az napok haladtával már ilyet se csinált, csak egyenletesen búgott inkább. Ekkor kb 75e km volt a kocsiban.
2. Szintén hidegben, kormányzásnál a kormány kb 10-20 fokos elfordítása után egy akadás volt érezhető és kis pattanó hang kísérte, de utána ha folyamatosan tekertem, akkor nem volt semmi gond. Gondolom a 10-20 fokig nem lép működésbe a szervó, mert addig könnyű tekerni menet közben, és onnan kéne a rásegítés. Általában ez balra kormányzásnál volt erősebb jelenség, de jobbra is produkálta. Kormányszögállás független volt a dolog, tehát mindegy, hogy egyesen állt és úgy kezdtem el tekerni, vagy már el volt tekerve.
3. 1-2 hete jött a tavasz, a jó idő, a kocsiban közben 81e km lett. A jelenségek megszűntek. Egészen addig, míg egyik nap hidegebb volt, 4 fok, és megint produkálta a dolgokat. Sőt az elindulás után kb 300m-re jött az első bal karanyar, derékszögű. Na ott ért a meglepetés, nem tudtam a kocsi álló helyzetében elfordítani a kormányt. Nem segített rá a szervó gondolom. Elindultam, majd erősen ráhúztam a kormányra, és akkor beindult, de utána még jó darabig a 2-es pontban leírt pattanó hangot produkálta. Azóta szerencsére nem volt olyan, hogy ne működött volna, de hidegben továbbra is akadás/pattogó hang jelentkezik.
4. A 3-as pontnál leírtaknál kedztem el gyanakodni a kormányszervóra a fűtésmotor hang és a futómű helyett, mert eddig ezekre tippeltem. A szervótartályt elsőre én se találtam természetesen, de végül meglett. Olajszint kevés volt szerintem, de olyan hülye helyen van, hogy alig látni, mindenesetre fel lett töltve. Viszont azóta is reggelente még akad/pattog, de nem nyüszít. A nyüszítéshez nincs elég hideg mostanában szerintem :)
Szóval szerintetek ez a kormányszervó lesz nálam is? Konkrétan a szervót kéne kicserélni/javíttatni v. a computer programja lehet a ludas? Mert ugye ezt is említette itt valaki, de ennek kis esélyét látom, ha álló helyzetben is nyüszít hidegben. Feltéve, ha a szervó nyüszít ugye...
A kocsi 2005-ös dci 82LE, klímás. Eddig gond nem volt vele, cserélgetek minden szűrőt rajta előbb is, mint kéne, olajat is a legjobb 0w40-et kapja 30 helyett 24-nél, stb...
Üdv,
KZ