Törölt nick Creative Commons License 2011.04.02 0 0 32309

Sziasztok!

A mai napon ismét túráztam,adhattam volna azt a címet is hogy "Rockenbauer Pál nyomában 2." ,de az kicsit nagyképű lett volna:-))   (azért 2.,mert az első a Burok-völgyi túrám volt.)

Tardos-Gerecse-Pisznice-Gerecse-Tardos 25.7km, 810m szint

Korán indultam otthonról,(köszönhetően három macskánk és egy yorki kutyánk hajnali dáridójának:-) ) ,így már fél hétkor útnak indultam Tardosról,egy ház előtt parkoltam le a házigazda engedélyével. (Szeretem jó helyen tudni a kocsit,ezért inkább megkérdeztem.)

Rövid bevezető gyaloglás után elértem a kék csúcs jelet,ezen indultam neki a Nagy-Gerecse tömbjének.Nem tudom mikor terelték el innen a kék sáv jelzést,ha jól emlékszem legalább 35-40éve,de még így is találtam egészen jó kék jeleket,fotózgattam is rendesen őket,addig sem kellett a szuszogtató kaptatón küzdenem az oxigén teljes hiányával.Az anaerob zónában gyalogoltam felfelé a Gerecsére,mondaná Tavaszi Széll...:-))

az első kék jel

nem a második,sokadik

néha nem csak a régi jelek miatt volt Burok-völgy feelingem...

A vártnál végül is kevesebb küzdelem árán felértem a Gerecse-hegy nagyobb kiterjedésű,picit emelkedő felső részére,gyakorlatilag itt ért a tényleges napfelkelte.Ezen a részen már a mai kék háromszög jel nem mindenhol követi a régi kéket,sok helyen ha csak pár méterrel is,de változott a vonalvezetés.Nemsokára elértem a geodéziai tornyot (kilátóként funkcionál jelenleg)

Nem volt igazán szép kilátás,kissé párás volt az idő,de nem volt rossz sem:

Ezek után a csúcs jelzést követve egy óra múlva elértem a Gerecse-üdülőt,amely most is teli volt gyerekekkel,akikkel a toronynál is összefutottam egyébként.Lefotóztam az üdülőt és az egykor pecsételőhelyként is szolgáló őrház romjait is,ezt fogadjunk kevesen nézik meg,pedig csak pár száz méterre van a mai útvonaltól.

Éppen úgy mint aznapi fő célomat,a római-kori vörösmárványbányát a Pisznice oldalában...

A kéken szép úton értem le a műútig,mindenhol rengeteg medvehagyma...és akik szedték azok sem voltak kevesen.Balra fordulva az aszfalton mentem vagy két kilométert,a kéktúrás atlaszon is rajta van még a Pisznice hegy,meg a GPS is mutatta,azt viszont nem hogy melyik "gödör" is lehet a római márványbánya,így kezdtem tanácstalanná válni,az utolsó aszfalttal kezdődő szélesebb földúton elindultam felfelé,majd visszafordultam...mint később kiderül mindössze 150 méterrel a bánya előtt!! :-(

Ez úgy derült ki hogy szekérúton visszaindultam a kéktúra útvonala felé (itt-ott régi sárga sáv jel volt látható),majd egy elágazásnál összefutottam egy anyukával,és kislányával akik szintén ezt a bányát keresték,utánuk indulva a másik oldalról kezdtem megkerülni a Pisznicét,és több mint négy km után megtaláltam amit kerestem!

Itt jegyezném meg hogy bár közel van a Gerecse-hegység a fővároshoz,ennél a legeldugottabb nógrádi,borsodi vidékek is jobban vannak táblázva,jelezve!A gyönyörú római kori vörösmárványbányát semmi sem jelzi!

Itt kell befordulni a szekérútról:

gyönyörű,magával ragadó hely ez a szűk bánya,a képek nem is adják vissza milyen is valójában.Pár fokkal hűvösebb van bent,itt-ott csöpög a víz,de amúgy csend van,le is ültem pár percre csak úgy bámészkodni.

A Másfélmillióban sem véletlenül van benne ez a hely,érdemes megnézni,bár aki csak kéktúrázik mondjuk Mogyorósbányától Tardosig,annak nehezen fér bele,másfél-két órát elvesz az időből.Mi sem néztük meg két éve mikor ezt a szakaszt teljesítettük.

Visszamentem a jelzetlen szekérúton a kék jelzésig,majd felkapaszkodtam a Gerecse-üdülőig,ezek után pedig a mai kéken a Sandl-hárs érintésével visszagyalogoltam az autóig.

Nagyon szép nap volt ez,azt nem mondom hogy tereljük vissza a kéket a Gerecse tetejére,mert most már nincs akadálya,de szép útvonal az is, emellett a mai kék is, akinek van ideje járja be mindkettőt,és ne hagyja ki a pisznicei márványbányát sem!