balsa02 Creative Commons License 2011.03.30 0 0 52273

Kedves ZAL81!

 

Nem akarok itt senkit sem megbántani, de a Te első megérzéseid a jók. A jól működő konvektor egy JÓ fűtési megoldás, JÓ hatásfokkal, nincs különösebb ok a cseréjére (hacsak nem esztétikai, ezt aláírom, illetve valakit zavar ha kattog).

 

Csak nézzük a számokat:

FÉG GF30 hatásfoka 90%

FÉG F8.50 hatásfoka 94%

Termomax Premixx hatásfoka 94%

 

Nem igazán van különbség.

 

Őrláng: mivel a fűtendő térben van ezért egy egy állandó 200W-os fűtésnek tekinthető. Tekintsd úgy, mint egy állandó modulált fűtést.

 

Szabályzás: ugyanazon az elven működik a konvektor szabályzása, mint a termosztatikus radiátorszelepé. Mindkettőre azt mondhatom, hogy meglepően jól működik. A konvektor helyiségenkénti szabályzást tesz lehetővé. A programozható felfűtésnek én nem vagyok híve, a fal legyen mindig meleg.

 

A jó konvektor meglepően jól modulál.

 

A konvektor legfőbb hátrányai hogy: nem túl szép, nagyobb helyigényű, nem helyezhető el mindenhol, nem állít elő melegvizet, és a rosszul beállított (nem jól moduláló) konvektor kattog.

 

Előnyei: olcsó, megfelelő hatásfokú gazdaságos fűtés.

 

Vannak itt szerelők, akik egyszer azt írják, hogy 6KW nem elég egy 45nm-es lakás fűtésére máskor meg azt, hogy az őrlángból (400W) ki lehet fűteni a lakást. Ennek igazságtartamának eldöntését inkább rád bízom.

 

Ha rosszak a konvektoraid javíttasd meg, vagy vegyél újat, és szerintem elégedett leszel.

 

Ami miatt mégis érdemes lehet váltani, az a melegvíz. A villany bojler sajnos áramot fogyaszt, egy kb. 24kw-os átfolyós vízmelegítő, vagy egy indirekt tároló + kazán nyílván jobb választás. Az, hogy mennyiért tudsz kialakítani egy átfolyós vízmelegítőt a konvektor mellé, mint írtad sajnos nagyon változó.

 

Üdv: Balázs

 

u.i: Nem árulok, gyártok, szerelek konvektort. Csak használom.

Előzmény: ZAL81 (52269)