Intelligencs Creative Commons License 2011.03.22 0 0 8168

Na, két porszívót vettem. Egy Electrolux 6930-at, a topikporszívó kvázi utódját. Ez most fateromékhoz került. Media Marktban akciósan 30e volt. Magunknak meg egy Samsung 91e0-t. Extreme Digitalban 40e-ért mérték.

Egyelőre minimális tapasztalatok, mindkettővel kiporszívóztam két szobát, meg két ágyat.

Electrolux 6930: erősebbnek érzem a szívóhatást, ami végül is nem csoda, mert ez elvileg 400W-os szívóerejű gép. Rengeteg fej van hozzá, van turbókefe is. A fokozatállítása végül is megfelelő lenne, ha nem az lenne a bekapcsológombja is. Szerintem kényelmetlen, hogy minden egyes kikapcsolás után ismét ahhoz a fokozathoz kell tekerni, amit általában használsz. Jobban örültem volna, ha van rajta dedikált bekapcsológomb. Meg így lábbal nem is lehet be-, illetve kikapcsolni. A HEPA filter hátul van, könnyen kiszedhető. A portartály kiszedéséhez fel kell nyitni a porszívó elejét, illetve magán a portartályon is van egy kis csapóajtó. Nem lenne rossz, ha nem láttam volna a Samsung megoldását. 1 év gari van rá. Összességében nagyon jó porszívónak tűnik, apróbb hibákkal.

Samsung 91e0: 10 ezerrel drágább. Kicsit gyengébben szív (340W-os szívóerő), csak 3 fej van hozzá, turbókefe nincs. A szíváserősség és a ki- bekapcsolás a nyélről vezérelhető, de van a készüléken is bekapcsológomb. A portartály szerintem sokkal jobb, mint az Electroluxon. Könnyebb kiszedni, mint egy teafőző edény, és a teteje is levehető, nem egy csapóajtószerű megoldással záródik. Szerintem ezért könnyebb kiüríteni is, pl. beleönteni a WC-be. Nyilván kukába való ürítéskor nincs akkora jelentősége. 2 év gari van rá. Érezhetően csendesebb, mint az Electrolux, maximális teljesítményen is.

 

Nagy hirtelen ennyi. Mindkettő rendkívül jó porszívónak tűnik, és ne felejtsük el, hogy a 600 ezres LUX árából 20 db Electroluxot, illetve 15 db Samsungot lehetne venni. :D