Schenouda Creative Commons License 2011.03.18 0 0 7745

A cholulai piramisról beszél Cremo a Vénusszal kapcsolatban (kár hogy régészek és tudósok nem nyilatkoznak a kérdésben, mert a filmben szereplők egysem az, bár könyveket adnak ki rendre, melyeket én ódzkodok olvasni, vagyis inkább nem is érdekelnek).

A cholulai piramis jórészt agyagtéglából épült, csak a lépcsőit burkolták kövekből. Ilyen alapon nehéz is a mexikói piramisokat "nagyobbnak" titulálni a gizai piramisoknál (a kínai földből hányt piramisokról nem is beszélve), s tudva, hogy a mexikói piramisok közt számos olyan is  van, aminek tkp. egy természetes domb rejtőzik a belsejében, amit csupán kiegészítettek.

Egyébként a monda szerint Xelhua óriás építtette Tlaloc emlékére, kinek anahuaci hegyi barlangjában hat testvérével átvészelte a vízözönt. De az istenek meteoritesőt küldtek az építőkre és leálltak a munkával (valójában csak az i.e. 3. században kezdték építeni a régészek szerint). Mikor Humboldt 1803-ban itt járt, még akkor is mutattak neki egy ilyen égből leesett meteoritot, amit szent kőként tiszteltek. José da Acosta atya pedig a 16. században még a saját szemével látta, hogy a cholulai Quetzalcoatl piramistemplom udvarán milyen csodálatos fesztiválokat tartottak a pogányok; ekkor felállítottak a tér közepén az isten bálványszobrát, amihez messze vidékekről, nyomorékok és betegek érkeztek, gyógyulást remélve a bálványtól. Xelhua óriást kapcsolták a Vénusz bolygóhoz (míg a testvéreit a többihez).

 

******

 

 

 

[Az első képen az El Tigre piramis rekonstrukciója, a másodikon a La Danta, alul látható az összehasonlítása a gízai Nagy Piramissal]

 

Viszont ettől sokkal érdekesebb felfedezések történtek nem is olyan régen, a guatemalai El Miradorban felfedezett ősi maja város. Ez a maja Óbirodalom területe. A várost i.e. 600 körül kezdték építeni, de 650 évre rá, már el is hagyták. Az őserdő vegetációja teljesen benőtte a területet, úgyhogy amikor 1926-ban repülőgépről látták, inkább fákkal benőtt kialudt vulkánoknak tűntek.

A város tele van romos piramisokkal 10 méterestől a 30 méteresig, de van két hatalmas is. Az El Tigre talajszint feletti magassága 55 méter, de az ásatásokból tudjuk, hogy az igazi alapzata mélyen a föld alá nyúlik, ami alapján 80-90 méteres is lehet. Eddig a Tikalban lévő egyik piramist tartották Amerika legmagasabb prekolumbián építményének a maga 64 méterével.

Viszont a La Dantának (Tapirnak) nevezett piramis 72 méter magas, 320x600 méteres alapon, s 2,8 millió köbméter térfogatával előzi a Nagy Piramist. Viszont az egész piramiskomplexum egy újabb, hatalmas alépítményen áll, s ha azt a piramis részének tekintjük, úgy a világ legnagyobb piramist láthatjuk benne: a magassága 172 méter, azaz 25 méterrel lekörözi a gízai Kheopsz piramist. A régészek a megdöbbentő felfedezések előtt óvatosan igyekeznek nyilatkozni, viszont a piramisok teljes feltárására se pénz, se mód nincs.  

A 2003 óta óta itt ásató Richard Hansen amerikai régész Amerika legrégebbi nagyvárosát látja Miradorban. Olyan szerkezeti elemeket találtak legújabban (2009-ben), amikre korábban azt hitték, hogy csak ezer évvel később voltak képesek a maják, a már Újborodalom néven emlegetett területen. Hansen más rejtélyekbe is botlott, amik egy kifejezetten magasszintű civilizációra vallottak. Hansen azt is mondja, hogy Mirador volt a Kan Királyság, azaz a mítikus "Kígyó Királyság" központja, az évezredekre elveszett város...

 

Ezen a filmen is szerepel Hansen, és látható Mirador rekonstrukciója is:

http://www.youtube.com/watch?v=fwuUyrEBdbs

 

Vagy a szintén hatalmas El Tigre piramis rekonstrukciója:

 

http://www.youtube.com/watch?v=oTPUVL8Po0U&feature=related

 

 

Mirador ősi ragyogása:

 

 

Előzmény: Törölt nick (7744)