Törölt nick Creative Commons License 2011.03.17 0 0 37695

Jópárezer hozzászólással ezelőtt volt már itt téma az oszlopos fúrógépre szerelhető vésőadapter, csak személyes tapasztalaton alapuló véleményt senki nem írt róla.

Így én is csak a külföldi véleményekre hagyatkozhattam, amiből azt szűrtem le, hogy bár nem tökéletes megoldás, de pénz- és még inkább helyszűke esetén megfelelő alternatíva lehet.

Amit vettem, az ugyanaz, mint az unimaxos, csak fehér színben.

Amint látszik, új létére kissé máris leharcoltnak tűnik, aminek az az oka, hogy gondom volt a géphez illesztéssel, mivel a 16-os kulcsnélküli tokmány nem akart elférni a szerkezetben, de a tokmányt semmiképpen nem szeretném cserélgetni, inkább az eszközön köszörülgettem egy keveset, hogy legalább a minimum illeszkedést elérjem.

Jól látszik, hogy elkelne még vagy félcentis emelés, de...

...itt már nincs több hely.

Azért így is stabil a szerkezet, 32 csapfészket már készítettem is vele, gond nélkül.

Hirtelenjében csak ilyen hevenyészett megvezetést készítettem, igényesebb munkához (most csak egy gurulós kamrapóc a termék) talán majd gyártok jobbat, bár ez is jól bevált.

Mivel nem voltam biztos, hogy használhatónak bizonyul-e az eszköz, csak egy db. 8-as vésőszárat vettem hozzá, de azt hiszem, ennél nagyobbal nem is igen fogok kísérletezni, ha kell, inkább dupla csapokat készítek, mert bár csak lucfenyő volt az alapanyag, azt éreztem, hogy egy 12-es szár már jobban igénybe venné a fúró mechanikáját, mint ahogy én terhelni szeretem a gépeimet.

Keményfával még nem volt időm kipróbálni, de abból egészen biztosan ez lesz a felső határ.

Talán látszik a képen, hogy a vésőszárat nem sikerült egészen pontosan párhuzamba hozni az anyag szélével, ennek a megvezetés módja volt az oka, a célgépektől eltérően itt nem állítható egyszerűen egy csúszkával a vezetőléc, hanem az egész "asztalt" kell mozgatni, és hiába illesztem pontosan a munkadarabhoz a vésőt, ha utána a vésés pozicionálásához az egészet odébb kell szorítózni.

Erre majd kitalálok valamit, de most nem szenvedtem vele, mert ilyen puha fánál ez a kevés pontatlanság még simán elmegy.

Aki kisasolja, hogy a rajzolt méret kissé szűkebb a végeredménynél, annak elárulom, ez azért van, mert fáradtan szerkesztgettem a méreteket, és 25-8=18-as számítást sikerült összehoznom, de ennek gyakorlati jelentősége ez esetben nem volt, ezért nem is korrigáltam.

Szóval a végső konklúzió, hogy megérte megvenni a cuccot, főleg az unimaxos ár kevesebb mint 2/3-áért, bár ezen némileg módosít a valamivel nagyobb szállítási költség.

Ha már úgyis ott volt a gép, lőttem egy képet a munkapadról is, egy privát érdeklődő kedvéért ideszúrom.

Mielőtt kérdés tárgya lanne: a szorító balkezesség okán került erre az oldalra.

Nem kérek elnézést a rendetlenségért, mert most rend van - a szokásos munka közbeni állapotokhoz képest.

Bocs' a bő léért!