fejlődő Creative Commons License 2011.03.13 0 0 1614

Kapásból két előadásról tudok. GA 236 (2. karma kötet utolsó előadása) és a GA 107 Szellemtudományos embertan 12. ea. (E két előadást egyébként jó szívvel ajánlom annak is, akik a Luciferi és Ahrimáni hatalom működéséről kicsivel többet szeretnének tudni.)

 

Mindegyik nagyon érdekes. Utóbbiban arról is szó esik, miért nem lehet és szabad előrejelezni egy beavatottnak ilyen katasztrófát, ha megtudja előre a készültét.

Itt Steiner megemlíti a Föld belső rétegeit a 6.-ig bezárólag, tehát nem mindet. A 6. réteget nevezzük tűzrétegnek vagy Tűz-Földnek. Ahrimán innen kiindulva képes földrengéseket és vulkánkitöréseket okozni.

Az a tűz, ami a lemúriai korban még a felszínen volt és az emberek vele idéztek elő tűzkatasztrófát Lemúriában, az húzódott a Föld mélyére, és ma Ahrimán használja fel ilyen jellegű természeti csapások előidézésére.

 

A karma kötetből idézek is: "Az olyan természeti folyamatok, mint a földrengés, vulkánkitörés, árvíz és egyebek, nem illeszkednek a Föld-fejlődés természeti törvényszerűségeinek szokott menetébe, hanem némileg megzavarják a Föld-fejlődést, még ha a természeti törvények szerint is.

Az az erő, ami itt megzavarja a Föld-fejlődést, az kedvező, szükséges és előremozdító volt a fejlődés számára abban a nagyon távoli kozmikus korszakban, amikor az emberiség számára a születés és a halál eseménye még nem a mai formában történt."

Itt a Hold-erőről van szó, ami a régi Holdkorszakban volt normális és ami a Föld Hold-korszakában is normális volt.

Földrengéskor: "a mai Földön belül a régi Hold-rész kezd mozgolódni, amely ugyan mai alakjában odakint kering a világmindenségben, de a Földből történő kiválása idején erőket hagyott benne."


Hogyan hozható ez összefüggésbe az ahrimáni működéssel?

"Létezik azonban a világmindenségben, mondhatnám, egy „összeesküvés”, amely abban jut kifejezésre, hogy nemcsak az az erő kerül alkalmazásra, ami ma jogosultan kíséri a Holddal Földünket, hanem az is, ami a Hold-korszakra jellemző elevenséggel maradt meg a Föld belsejében. Ezt ez erőt használják ki az ahrimáni hatalmak. Itt tudnak beavatkozni az emberi életek fonalába. Látni lehet, ahogy ilyen természeti csapásoknál az ahrimáni hatalmak elégedetten tekintenek fel a Föld mélyéből."

Az előadás végefelé aztán kitér Lucifer hatásaira is és látni fogjuk ebből, hogy Lucifernek is szerepe van abban, hogy földrengések riogatják vagy tizedelik az emberiséget: "Nézzük meg azt, amit fanatikus módon egy embercsoport bontakoztat ki az érzelmi szférában, amikor csak az érvényesül, ami teljesen az irrealitásba zuhanó embertől ered és pusztítóan hat a világban. Tekintsünk egy ilyen fantasztikusan eltorzult civilizációs alakzatra, amilyennek a mai Kelet-Európát látja a Nyugat, és nézzük meg, hogy mi történik, amikor az ilyen összefüggésekhez tartozó emberek áthaladnak a halál kapuján." Csak nem a volt ún. szocializmus káros hatásairól van itt szó példaként? De bizony. Előzőleg azt is megtudhattuk, hogy a természeti és civilizációs katasztrófák hatására gondolati vagy akarati megerősödés következik be a szellemi létben és a következő életben, de a luciferi eltévelyedésnek szellemi elsötétedés a következménye: "Ezek olyan erők, amelyeket Ahrimán hatalma úgy tud átformálni a szellemi világban, hogy alkalmazza a mai Földben még megbúvó Hold-korszak erőit. Itt Lucifer ténylegesen Ahrimán kezére játszik.

Amit vad emocionális kultúrimpulzusok révén visznek fel a szellemi világba, de ami csak az eltévelyedett földi tudatból ered, az átalakított formában a Föld belsejéből robban elő a vulkánkitörésekben és a földrengésekben. Ilyen nézőpontból tanuljuk meg a Föld karmájának, egy nép karmájának és az egyéni emberi karmának a kérdéseit feltenni; ez utóbbi persze beleágyazódik az előbbiekbe. Ahol a Föld valamely területén a régi kultúrát emberi szenvedélyek révén pusztítják el, vagy vad ösztönök akarnak fantazmagórikusan újat alkotni, de csak rombolni tudnak, ott a luciferi hatások érvényesülését látjuk. Ilyenkor azt kell kérdeznünk, hogy az emberek mostani vad szenvedélyeinek hevülete más alakot öltve hol fog majdan a földből tüzesen előtörni vagy a megremegő talajban megnyilatkozni?"

 

Tehát egész nagyon bonyolult: luciferi (tüzes) befolyásokat viszünk át a halál kapuján, amiket aztán az ahrimáni erők megkaparintanak és a Föld mélyéből (tűzrétegből) kiindulva, az ott lévő eleven Hold-erőket felhasználva földrengéseket idéznek elő.

 

Persze, aki földrengésben meghal, annál ez nem az ő személyes karmájából adódik, hanem az emberiség karmájából. És azt is tudni kell, hogy bizonyos katasztrófák csak bizonyos feltételek mellett idézhetőek elő. Pusztító földrengés sem tud mindenütt kipattanni. Tehát nem az ott élők luciferi befolyásoltsága a közvetlen kiváltó ok, hanem az összemberiségé.

***

Ja, és még egy érdekes tünetét vettem észre a földrengésnek: a rengést. Nem volt nehéz észrevenni! :) De ez valójában rezgés, amivel manapság oly sok területen machinál Ahrimán. Például az okkultizmusban is, előszerettel...

Előzmény: SolarPlexus (1613)