satya Creative Commons License 2011.03.07 0 0 310

A nagyböjthöz néhány gondolat:

/"Benne temetkeztetek el a keresztségben, és benne támadtatok fel" (vö. Kol 2,12)/

Nagyböjti utunkon


 Egyházunk mai elvárása, a két szigorú böjti nap és a péntekenkénti hústilalom minimum elvárás. Éppen azért van ez így, hogy leleményesen megkereshessük azt, amit helyzetünk, állapotunk megenged a nagyböjti önmegtagadásokra. 

A nagyböjt keresztje 

A kereszt a szenvedésnek és a győzelemnek is jele. Fontos helye van életünkben. Felfelé mutat, felemeli tekintetünket Isten felé, ugyanakkor össze is kapcsol egymással. Az idei nagyböjtben imádkozzunk naponta a kereszt előtt. Egyedül vagy családban, esetleg másokat is meghívva erre. Legyen idei nagyböjtünk középpontjában a kereszt, naponta üljünk le elé.  

Többet imádkozzanak... 

Egyéni és közös imádságunkat vegyük komolyan! Közösségi alkalmaink a Szentmisék, a pénteki keresztutak, az első csütörtöki szentségimádás. Közös imádságunk lehet az is, hogy a napot lezáró imában külön is imádkozunk egyházközségünkért, hogy mindannyiunknak legyen ereje vállalását elvégezni. 

Étel s italban hősi fék ...  

Mit tehetünk? Vállaljuk például a napi háromszori étkezést! Ezt akkor is megtehetjük, ha munkahelyen étkezünk, és abban hús is van. Általánosságban csökkentsük a fogyasztásunkat, csak a szükségeset fogyasszuk mindenből! 

Bűnbánatban tisztítsuk szívünket! 

A nagyböjt alkalom arra, hogy rendezzük kapcsolatainkat. A bűnbocsánat szentségének megtisztító ereje segít az embertársakkal is rendezni közös dolgainkat. Hiszem, hogy a komolyan vállalt imádság, böjt, önmegtagadás által Jézus arca átragyog tekintetünkön. Hiszem, hogy a csendes ima és böjt sugárzóvá válhat. Ha pedig sugárzóvá válik, ez alkalmat teremt a beszélgetésekre, a tanúságtételre is.