gergerg Creative Commons License 2011.02.22 0 0 4873

Ali-bá kérésére néhány kajszi fajta.

 

Bergeron
Régi francia fajta, virágai öntermékenyek.
Középnagy, kissé megnyúlt gömb alakú, tetszetõs,
élénkpirosra színezõdik, kissé rostos, kemény, kiváló zamatú.
Fagytûrése jó, július 20 után szedhetõ.
Esõs tavaszokon moníliára érzékenyek.
Kései érése, termésbiztonsága és kedvezõ
gyümölcstulajdonságai miatt kedvelt fajta.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Budapest kajszi
Nagyméretû, de kevéssé tetszetõs.
Fája gyenge növekedésû, hasadásra és rákosodásra
hajlamos. Elsõsorban befõtt készítésére ajánlják.
Ez a fajta jelenleg nem szerepel kínálatunkban.
A meglévõ fajtákról, kérjük érdeklõdjön elérhetõségünk  valamelyikén.  
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ceglédi bíborkajszi
A Magyar kajszival egyidõben érik.
Gyümölcse nagy, megnyúlt, oldalról lapított. Héja
narancssárga, melyen élénkpiros fedõszín alakul ki. Húsa narancssárga, bõlevû,
rostos, ízletes.
Fája erõs növekedésû, korán termõre fordul bõtermõ.
A kora tavaszi fagyokra nagyon érzékeny.
Friss fogyasztásra és befõtt készítésre is kiválló.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ceglédi óriás
Nagy gyümölcsû,
kárminpirossal bemosott, bõtermõ, július elején szedhetõ
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Gönci magyar kajszi
Régi, Magyarországon elterjedt, ismert fajta.
Kúpos gömb alakú, középnagy, narancssárga, bõtermõ.
Július második felében szedhetõ.
Az egyik legkedveltebb kajszi, kiváló illatú és zamatú.
Friss fogyasztásra, befõtt készítésére, lekvárnak és
pálinkának is felhasználják.
Mindenhova
javasolható, mert igen jól adaptálható.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Harmat
Közepes méretû gyümölcse erõsen megnyúlt, lapított.
Héja világos narancssárga, ahogyan a húsa is. Magvaváló,
jó ízû. Fája nagy, termõképessége jó, virágai korán nyílnak.
Önmeddõ, porzói:
Magyar kajszi, Pannónia.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Magyar kajszi
Gyümölcse kissé kúpos, gömbölyû
Színe narancssárga, mérete középnagy. Édes-savas, zamatos
ízû. Sárga húsú, rostos, kemény. Július közepén érik. Virágzási idejét tekintve
korai, öntermékeny fajta. Fája középerõs, a korona felfelé törõ.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pannónia
Késõbbi érésû, öntermékeny Magyar kajszi hibrid.
Gyümölcse közepes, gömbölyû, világos narancssárga,
kárminpirossal bemosott. Ízletes, finom rostú, magvaváló. Fája kisméretû. Igen
bõven és rendszeresen terem, korán termõre fordul. Öntermékeny, július
közepétõl érik.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mandula kajszi
Július közepén, végén érõ fajta.
Gyümölcse nagy, erõsen megnyúlt, oldalról lapított,
mandula alakú. Héja világos narancssárga a napos oldalon kis mértékben pirossal
fedett. Húsa sárga, közepesen kemény, lédús, ízletes. fája közepes, felfelé
törõ, jó termõképességû.
Pollenadóval (magyar kajszi, pannónia) biztonságosabban
termeszthetõ.
Sarka vírusra, moníliára fogékony.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Korai zamatos
Közepes méretû a gyümölcse, alapszíne aranysárga.
Húsa narancssárga, szilárd, lédús, rostos, íze jó. Nem
magvaváló. Fája erõs növekedésû, ritka ágrendszerû. Korán termõre fordul, bõven
terem. Téli lehûlésekkel szemben ellenálló
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Harcot
Korai érésû, Kanadából érkezett fajta.
Középnagy, megnyúlt, sötét narancssárga gyümölcsei
tömörek, megfelelõ ízûek. Elég korán virágzik, mégis jó termésbiztonságú. Korán
termõre fordul.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ceglédi piroska
Gömbölyû, középnagy gyümölcsû.
Narancssárga, fényes, kárminpirossal bemosott. Húsa
narancssárga, íze jó, kissé savas. Fája kisméretû, szétterülõ koronát nevel.
Korán termõre fordul, igen bõven terem.
Július elején érik. Önmeddõ, porzói: Pannónia, Magyar
kajszi
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ceglédi kedves
Kissé megnyúlt gömb alakú, közepes méretû a gyümölcse.
Színe világos narancssárga, kárminpirossal bemosott.
Magvaváló, nem túl lédús.
Fája középnagy, kissé lapított koronát nevel.
Igen bõven terem, korán fordul termõre.
Július közepétõl végéig érik.
Csak kismértékben öntermékeny, porzói: Pannónia.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ceglédi arany
Öntermékeny, nagy gyümölcsû, jól szállítható.  
Narancssárga héjú, napos oldalon kárminpirossal bemosott.
Húsa narancssárga színû, jellegzetes kajszi ízû. Fája erõs, termésbiztonsága
kiemelkedõ, termõképessége jó.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Boris-féle kései rózsa kajszi
Magyar fajta. Gyümölcse kicsi, kissé megnyúlt, oldalról lapított.
Narancssárga héjú. Húsa sötét narancssárga, kemény,
rostos.
Nagy méretû fát nevel. Hátrányosabb tulajdonságai miatt
egyre kevesebb található belõle a kertekben.