széll attila Creative Commons License 2011.02.17 0 0 7

Kedves Nándor!

 

A lakossági fórumot kötelezően meg kell tartani és a véleményeket be kell gyűjteni, ezt jogszabály írja elő.Tehát nem a jószándék a vezérlő elv.

A lakossági egyeztetés már 1998-ban is megtörtént, ugyanígy végighallgattak minket és a felvetett kérdésekre megkaptuk a választ.Az akkori kéréseink közül semmit nem teljesítettek, nem építettek ba a helyi szabályzatba.

1998-2000 között annak biztosítására,hogy ne tudjunk építkezni építési tilalmat is elrendeltek, de alatta mindenkit megadóztattak...ez is törvénytelen volt.

A legnagyobb adóterhet azok viselik akiknek a telekmérete 1200m2 feletti, volt akinek milliós adóbefizetést kellett teljesíteni, és végrehajtást jegyeztek be a telkére.

Ha kisebbre lehetne osztani a telket( 1200m2 alá) akkor nem kellene telekadót fizetni......ezt a hatóság több esetben megakadályozta, pl arra való hivatkozással,hogy nem járható az út , így nem lehet új telket kialakítani. Az idős tulajdonos járhatóvá tette az utat, erre az ügyészségen feljelentették.....a néni belehalt a hercehurcába.

 

A vízhálózat építés nyomvonal mentén halad és szakaszolható, tehát folyamatosan lehetne bevonni az utcákat, vagy utcaszakaszokat.

Elhangzott az is,hogy akkora a vízfogyasztás visszaesés,h a vízművek már nem támaszt olyan feltételeket, mint korábban.

Amikor a lakóterületi vízhálózat elkészült nem méretezték a tűzivízigényeket a lenti területekre....sokáig ezt a hálózatfejlesztést is rajtunk akarták "bevasalni", most már a gazdasági kényszer engedékennyé tette a vízműveket.

 

A hatályban lévő rendeleten való változtatást egy testületi ülésen meg lehetne tenni....nem kell évet várni.

A jelenlegi rendelet 2000 óta 5x lett változtatva, természetesen nem érdemi kérdésben.....tehát példa van a gyors változtatásra.

 

Be kell terjesszünk egy kérelmet ( és az ajánlatunkat)a szabályzat szövegi változtatására, és meg kell győzni a képviselőket annak elfogadtatására, el kell őket hívni egy általunk szervezett fórumra, és ott kell nyomást gyakorolni.

 

Az pártok aránya megváltozott, tehát van esély a változtatásra........a képviselőket külön-külön kell meggyőzni,ha kell és ezt a lakosok küzül verbuvált lobbirajok fogják megtenni.

 

Ha elfogadják az ajánlatunkat fél éven belül lehetne építési engedélyekhez jutni.

 

1998 előtt sokan kaptak építési engedély, még ott is ahol nem volt vezetékes víz....elég volt bizonítani,hogy 500m-en belül van közkút!

 

Se csatorna, se kiszabályozás, se gázvezeték megléte nem volt előfeltétel.

 

Az előrelépés csak az építési engedélyek kiadhatósága után történik meg, mert az építkezések, átalakítások bővítések indítják be az életet, és vonzanak be tőkével bíró kisbefektetőket.

 

Széll Attila