kendu Creative Commons License 2011.02.12 0 0 51083

Kedves Urak!

Nemrégiben már beszéltünk itt erről, de szerintem nem értettük meg egymást. A lényeg: Párhuzamosan van jelenleg kötve két kazán, jelenleg csak tekerűs csapok vannak amiket ritkán használok. A két kazánnak egy közös szivattyúja van. A melegvíz úgy áramlik, hogy a nem működő kazán vize lehűti a működő kazán vizét, mégpedig a következő képpen:

-megy a gáz és az 1-es ponton forró a víz, a 2-es ponton tök hideg, a 3-ason pedig langyos. Tehát a víz a nagy kazánba nem fordítva áramlik, hanem ugyanabban az irányban, mint a gázkazánban. Ezért a szivattyú mindegyikből kifele tolja a vizet, értelemszerűen az egyikből hideget nyom, ezért lehűti a másikat. Tehát sokan itt arról beszéltek nekem, hogy egy visszacsapó szelep megoldja, hogy ne fűtsem a másik kazánt. De nem fűtöm, hanem a vízet hűtöm!

 

És a leendő rendszer:

-Itt, ugye mindkettőnek lesz saját szivattyúja és saját visszacsapó szelepje. Kérdésem ugyanaz, mint anno, csak gondolom mostmár érthetőbb: Így teljesen független lesz egymástól a két kazán, nem lesz hasonló problémám, mint most? A visszacsapó, ha jól tudom egyik irányban zár, de nekem pont ez a bajom, hogy ugyanabban az irányban meg átenged és ugyanott vagyok vele, ahol most. Nem az a kérdés, hogy fűtöm a másik kazánt, hanem , hogy hűtöm a már felmelegített vizet!