AudiJo Creative Commons License 2011.02.12 0 0 4201

Értem az okfejtésed, de a high-end nem a prémium-kategóriás sorozatgyártású készülékekről szól, hanem a kis szériás (már majd hogynem egyedi) exkluziv megvalósítású készülékekről szól. A high-end-ben nem azt fizetem meg, hogy veszek jó áron egy olyan készüléket, amelynek jó a hangja, hanem minél drágábban képes vagyok készüléket vásárolni (tehát tömérdek pénzem van), ízlésem van, merthogy milyen exkluzív kinézetű dolgot birtoklok, amelyek nem mellesleg esetleg jól is szólnak.

Amikor a példában szereplő Akai-t létrehozták, még nem is létezett olyan, hogy high-end vagy audiofil. Volt jó hifi és volt rossz. Volt olcsó hifi és drága. A hang volt viszont az elsődleges fontosságú és kinézet inkább racionális volt, mint exkluzívan formatervezett. És a legfontosabb: nem azért vettek készüléket, hogy "villantsanak" vele az ismeretségi körben, hanem azért mert otthon jó minőségben szerettek volna zenét hallgatni.

Ezért javaslom, hogy ne nevezzetek olyan készülékeket high-end-nek, amelyiknek ehhez semmi köze - maradjon retro csúcskészülék, egykor volt prémium kategóriás készülék a titulus. Akik ilyet keresnek azok nagyon jól tudják, hogy miről van szó, viszont nem fogja sokak szemét joggal csípni az olyan szöveg, ami nem több mint fellengzős nagyotmondás!

AJ 

Előzmény: Törölt nick (4200)